Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

"Gränser"

Publicerat tisdag 14 september 2004 kl 16.40

Obs debattserie

Obs 2004-05-20:
1) Shahram Khosravi inleder idag en serie om vår tid, som en gränsfetischistisk epok. I dagens program om exilens förbannelse och möjligheter. I programmet hör du också poesi av Azar Mahoulijan, citat av Edward Said samt musik av Astor Piazzolla och Cornelis Vreeswijk.

Obs 2004-05-31:
2) Vi tänker oss människor som träd - med rot och stam. Och följaktligen blir alla vandrare opålitliga individer - vilket också märks i dagens flyktingpolitik, menar Shahram Khosravi.
Intervju med Thorbjörn Reuter Christiansen.
Konstnären TRC har byggt en asylbox på fyra och en halv kvadratmeter: en kopia av de celler där flyktingar i Berlin tillbringar den sista tiden innan avvisningen. Listan som nämns i reportaget, över de 4591 registrerade flyktingarna som avlidit i Europa under det senaste decenniet, finns på
www.united.non-profit.nl/pdfs/listofdeaths.pdf  

Obs 2004-06-02:
3) Arkitektur som politiskt verktyg: det är utgångspunkten för samlingsutställningen Territories på Malmö Konsthall. I dagens OBS får vi träffa deltagande konstnärer. Lena Brundenius samtalar med Eyal Weizman och Rafi Segal som visar hur kriget på Västbanken i lika hög grad förs med ritpennor som med vapen, och Fredrik Pålsson intervjuar Sean Snyder som har studerat vad som ligger bakom utformningen av amerikanska militärbaser runt om i världen.

Obs 2004-06-07:
4) Vi lever i en gränsfetischistisk epok, säger Shahram Khosravi, då flyktingar kriminaliseras och utsätts för människojagande regeringar.
Intervju med Barbro Holmberg. Migrationsministern ger sina kommentarer till Shahram Khosravis serie, och hävdar att det inte är asylpolitikens fel att människor dör vid Europas gränser.
.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".