Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Vecka 43 2004

Publicerat måndag 18 oktober 2004 kl 12.45

18/10 - 22/10

Måndag
1. Amerikanska omläsningar - An American Dilemma.
Är det möjligt att få ett längre perspektiv på den amerikanska utvecklingen, nu när det drar ihop sig till presidentval? Hur har USA exempelvis sett ut i svenska ögon tidigare? Obs ägnar veckan åt omläsningar av både kända och mindre kända svenska författare om USA. Först ut är Björn Kumm med Gunnar Myrdals stora verk från 1942 om det som då kallades ”negerfrågan”.
2. Ett amerikanskt domslut.
Per Runesson fördjupar sig i 50-årsminnet av ett domslut, ”Brown vs Board of Education”, som skulle sätta stopp för rasåtskillnad i de amerikanska skolorna. Effekterna av domen är fortfarande omdiskuterade.

Tisdag
1. Amerikanska Omläsningar - Harlem Harlem
Oivvio Polite har läst Lars Ulvenstams klassiska skildring från 1971 av den amerikanska rasfrågan och han drar också paralleller till Herbert Tingsten och Camilla Floyd
2. Bushworld
Moa Matthis har läst New York Times-kolumnisten Maureen Dowd giftiga, samlade krönikor om presidenterna Bush, far och son.

Onsdag
1. Amerikanska omläsningar – Tredje ståndpunkten.
Under kalla kriget trodde Herbert Tingsten benhårt på USA som den goda makten; den goda idén. Men hur skulle han ha tänkt om dagens stormakt och dess ”pre-emptive strikes”? Ulla Gudmundsson har läst Herbert Tingstens memoarer och ”Tredje ståndpunkten”.
2. Den amerikanska drömmen som livslögn.
Dramatikern Arthur Miller utforskade den amerikanska drömmens baksidor. Håkan Arvidsson om vad ”En handelsresandes död” egentligen handlar om.

Torsdag
Originalsändingen utgår p.g.a. direktsänd presskonferens om regeringsombildningen.

1. Amerikanska omläsningar - Thorsten Jonsson.
Thorsten Jonsson var Dagens Nyheters amerikakorrespondent under Andra Världskriget och sedan tidningens kulturredaktör. Hans texter speglar en tid då USA och Sverige kanske stod varandra närmre än någonsin förr eller senare, menar idéhistorikern Sverker Sörlin.
2. Brev från periferin - 4
Evan Storm är bekymrad över de dåliga vibbar vissa ord ger numera. Är det verkligen anständigt att kalla sig demokrat efter allt vad DDR, den Tyska Demokratiska Republiken, ställde till med?

Fredag
1. Amerikanska omläsningar - ”Hemmen i den nya världen”
Fredrik Pålsson har följt i Fredrika Bremers spår och jämfört republikanska värden nu och då

2. Internationell tidskriftskrönika - Iran
Azar Mahloujian berättar om internetrevolutionen i det auktoritära Iran

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".