Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Läs Niklas Söderbergs text

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 16.08

Lexikon byggs ett ord i taget, också här i OBS där vi förra veckan påbörjade vårt eget lexikon över viktiga, samtida begrepp, Nikipedia, med hjälp av författaren Niklas Söderberg. Här ännu ett ord som vi kan behöva fundera över: Diskurs.

-------------------------------------------------------------------------------

Diskurs.

Om man råkar höra två mattläggare dra heltäckningsskämt för varandra fattar man knappast poängerna. Man har stött på en främmande diskurs. Ordet kommer från franskan och betyder ”samtal”, ordagrant ungefär ”avdrift”, ur-kurs, eller irrande. Så som goda samtal förirrar sig, motståndslöst rör sig mellan de mest skiftande ämnen. När ordet sedemera globaliserades som akademisk term tycks det närmast ha fått omvänd innebörd – ramar, avgränsning. Mattläggarnas diskurs är ett språk som förutsätter kunskap om mattor, har du inte det är du lika utestängd som en luffare på middag hos Tarras-Wahlberg. Kanske har ordet ändå behållit något av sin tidigare betydelse – men istället för att fokusera på avdriften betonas nu inom vilka ramar man kan irra fritt. Ett samtal där man vet vad som underförstås, och man därför kan tänka rörligt och mer rakt på sak, utan en massa förklaringar. Rimligt på en mattläggarkongress, mindre så i det offentliga samtalet, där ett ymnigt användande av fackspråk blir misstänkt likt en härskarteknik, eller ointresse för mottagaren. Eller, för att nu tala om diskursen kulturdebatt, där det ofta låter som en middagsbjudning hos aristokrater eller matläggare. Man ser och hör att de andra är spirituella och har klokt på fötterna, men använder själv fel bestick eller drar plumpa rörmokarvitsar, tills man generat tystnar. Som debatt blir den alltför diskursiv, effektiv men utestängande, och framför allt kanske väldigt enögd – endast ett slags perspektiv kommer till tals – kvittar om detta är von oben eller gäller vikten av vådvändning.

Niklas Söderberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".