Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Läs Salomon Schulmans text

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 17.19

När Folke Bernadotte tillträdde som FN-medlare i Israel 1948, hade det gått tre veckor sedan Valborgsmässoafton i Sverige, och mindre än en vecka sedan staten Israel bildades. Dagen efter lämnade britterna det mandat från Nationernas Förbund som de styrt Palestina med sedan första världskriget, varpå grannländerna gick till anfall. Läget var, minst sagt, spänt.

Idag firar vi vårens ankomst, vi samlas runt eldar och hoppas kanske att en ny tid också ska vara här. För Folke Bernadotte varade de förhoppningarna inte längre än över en lång och besvärlig sommar. I september 1948 mördades han och i historieböckerna har den vänsterradikala, israeliska Sternligan fått skulden. Men fanns det också andra krafter bakom. Salomon Schulman har tagit del av de senaste rönen från forskarna på Hebrew University och ska reda i vad som egentligen kan ha hänt. Och vi börjar historien alldeles i början av året 1948, i februari, då Polens före detta generalkonsul Witold Hulanicki hittades skjuten i en by utanför Jerusalem. Han arbetade då för britterna som alltså ännu inte hade lämnat det palestinska mandatet.

------------------------------------------------------------------------

Den 27 januari 1948 hittades liket av Witold Hulanicki, Polens före detta generalkonsul, i Jerusalem. Då arbetade han för britterna som samma år enligt FN:s delningsplan skulle lämna det palestinska mandatet.

Mordet, som kunde vara hämtat ur en agentroman, drunknade i nyhetsflödet. Några dagar före hade araber tillsammans med kollaborerande britter bombmördat 58 judar. Några dagar senare dödades ett antal britter i ett tågattentat. Sternligan bestående av judiska extremister låg bakom dådet och skulle senare detta år anklagas för attentatet mot Folke Bernadotte.

Sternligan bestod av högst några hundratal man. Det var en ideologiskt vinglig rörelse. Efter slutet av världskriget kom man att närma sig Stalin. Man hade en vag socialistisk profil och strävade förgäves efter samarbete med de exploaterade arabiska massorna. Nationalbolsjevism var ett begrepp på modet bland dem. Men framför allt var Sternligan antibrittisk. Hela dess ideologi underkastades denna animositet.

Dessa radikaler i Sternligan hävdade att den polske konsuln var arabisk spion. Misstanken var möjlig. Många polacker, liksom brittiska soldater, hade tagit arabernas parti. Bland exilpolackerna fanns också ett utbrett judehat. Judar som ville ansluta sig till den polska exilarmén avvisades. En av dem var min egen far.

Men förre generalkonsuln Witold Hulanicki torde inte känt någon samhörighet med de polska antisemiterna. Tvärtom: han hade varit nära vän till Sterngruppens grundare, Abraham Stern.  

Sternligan blev beryktad efter mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte. Det ägde rum 17 september 1948, dryga halvåret efter avrättningen av den polske konsuln.

Den svenske greven sågs inte med blida ögon i Israel. Man var medveten om att hans vita bussar hade räddat ett antal judar men även fungerat som nazisternas fraktfordon mellan de tyska lägren. Die Untermenschen forslades separat till Sverige. I andra bussar satt kvinnor som varit gifta med tyska nazister och nordbor som deporterats från grannländerna till tyska läger.

Bernadotte hade fört samtal tidigt på våren 1945 med Himmler angående förflyttning av skandinaver varav en del var av judisk börd. Några andra judar kom i det läget inte på fråga. Däremot var greven intresserad av att få loss de svenskar som funnit sin käresta och bildat familj i det Tredje Riket.

Hemma i Sverige kunde man avnjuta Karl Gerhards ironiska kupletter om den konungslige kappvändaren. Få svenskar protesterade mot att höga tyska nazister fick bo ståndsmässigt i Stockholm. En viss Walter Schellenberg t.ex. som satt i ledningen för SS, bodde en tid i Bernadottes hem. Denne krigsförbrytare försvarades sedan framgångsrikt i Frankfurt och Nürnberg av greven och fick ett uppseendeväckande milt straff men släpptes tidigt av hälsoskäl.

Därefter blev det dags för Bernadotte att på FN:s uppdrag försöka medla i Mellanösterns eviga krigshärd. Sovjetunionen hade stött staten Israels bildande och som enda stormakt försett de judiska trupperna med vapen. 

Svensken var dock illa sedd av Stalin. Han hade i USA sökt finansiärer till ett finskt flygvapen under finskryska vinterkriget och var känd som hätsk antikommunist. Då det kalla kriget hettade till var hans rykte som proamerikan redan grundlagt.

Bernadotte drev en egen agenda som medlare, vilken gjorde honom illa omtyckt bland judar medan araberna avskydde blotta tanken på en judisk stat. I motsättning till FN:s ursprungliga delningsplan ritade greven upp nya kartor vilka skulle ge judarna en betydligt mindre stat än den ursprungliga FN-planen: Jerusalem skulle internationaliseras, Negevöknen skulle tillfalla Jordanien och en rad andra orter skulle gå israelerna ur händerna. Ministaten förkastades av både israelerna och arabstaterna.

Efter att Bernadottes följe utsatts för ett arabiskt attentat i Ramallah hamnade han samma dag i ett dödligt bakhåll som med största sannolikhet gillrats av Sternligan. Ben Gurion, Israels ledare, lät arrestera så gott som hela Sternligan men lyckades aldrig ertappa mördaren. Först på åttiotalet utpekades denne, dock efter sin död.

Men liksom i den polske konsuln Hulanickis fall kan man nog förvänta sig en revidering av skulden till dådet. Hulanicki anses, enligt nya rön framtagna vid slutet av år 2011 av prominenta historiker på Hebrew University i Jerusalem, ha berövats livet med stöd från Sovjet. Stalin bedrev då en hetsjakt på polska motståndskämpar och många fick sätta livet till.

Situationen förvärrades sommaren 1948 i och med Berlinblockaden och FN hade blivit en verbal krigsplats mellan öst och väst.

Parallellen med Hulanickifallet är påfallande. Bernadotte tjänade väst. Den ryske utrikesministerns utfall mot västimperialismen och mot den svenske aristokraten i FNhuset ackompanjerades av Sternligans beskyllningar att Bernadotte tjänade både den amerikanska oljekapitalismen och brittimperialisterna. Det låg i Sternligans intresse att röja undan honom, liksom i Sovjetunionens. Det kalla krigets mekanik eller Israels kamp var inte betjänt av en Bernadotte.

Än mer synskt uttrycker författaren Arthur Koestler det redan i sin klassiker ”Löfte och uppfyllelse” från detta dramatiska år och på plats i Palestina: ”Vad beträffar Bernadottes verkliga mördare gissar jag att de aldrig kommer att upptäckas och att de beskyddas av en makt utanför den israelitiska polisens räckvidd.”

Salomon Schulman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".