Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Läs Nikipedia - Niklas Söderberg - om struktur

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 12.18

Struktur,

Ordet betyder ungefär ”inre sammansättning” eller konstruktion, ibland beskaffenhet. Man ser sällan strukturer, de är djupfenomen, som havsströmmar – utom i fallet med ytor lustigt nog, de har sitt djup ytterst. I övrigt gör sig strukturer bäst på bild. En ritning avbildar husets underliggande konstruktion, en anatomisk skiss människans, ett notblad musikens. Allting har en struktur, men inte nödvändigtvis av samma slag. De strukturer meteorologen beskriver är komplexa och hastigt föränderliga, medan en byggnad av sten har en mer bestående. Därför är det viktigt att ange vilket slags struktur man menar när man pratar om t ex klass-skillnader eller ekonomisk makt som strukturer. Är de som molnen eller som byggnader? Detta påverkar inte minst hur en önskad förändring ska komma till stånd. Revolutionären ser den underliggande ordningen som gjuten i sten, möjlig att förändra endast med kraftfulla ingrepp, medan reformisten skyndar mer långsamt, mer renoverar byggnaden. De som menar att förändringar sköter sig själva talar inte om strukturer, vare sig kulturella, ekonomiska eller sociala, allt är upp till var och en, alla får det dom förtjänar – i praktiken innebär det dock en bergfast tro på att den rådande strukturen är naturlig, den enda möjliga. Ordningen är här både som vädret och stenhuset.

Det säkraste tecknet på att man har med en samhällsstruktur att göra är när en ordning består trots att ingen stödjer den, utan tvärtom uttryckligen säger sig vilja bekämpa den. T ex segregationen eller löneskillnaden mellan män och kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".