Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Läs Rasmus Fleischers text

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 17.49

Nu till biblioteken. Den som liksom jag har lånekort på Malmö Stadsbibliotek kan gå in på deras hemsida och låna två böcker i veckan direkt ner i datorn eller läsplattan. Men böckerna, de kommer inte från biblioteket utan från ett företag som heter e-lib, och som ägs av några av de största svenska förlagen. Vad betyder det här för biblioteken? För att svara på den frågan, måste vi först fråga oss vad vi egentligen ska ha biblioteken till. Rasmus Fleischer släppte förra året en bok som heter ”Boken och biblioteket”.

Låt mig börja med en klyscha. Jag minns min barndoms bibliotek som en magisk plats. Vadå magisk? Jodå. Visst minns jag även den andäktiga tystnaden i bibliotekets salar, medan eftermiddagssolen kastade strålar av damm mot de långa raderna av bokhyllor.

Men denna tystnad var ingenting mot det gröna skimret av digitala bokstäver. På biblioteket fanns nämligen två primitiva datorer för att söka i bibliotekskatalogen. Året kan ha varit 1988 och själv var jag tio år. Jag hade testat att använda persondatorer till att skriva, rita och göra musik. Men att söka var någonting annat och jag minns det som svindlande – trots att allt som kom fram var hänvisningar till hyllorna runtomkring.

Tio år senare hade internet exploderat. Vi började söka efter allt, inte bara böcker. Vi lärde oss rentav ett nytt verb: att googla. Men år 1998 hade flertalet svenskar ännu ingen uppkoppling hemma. För många av oss fungerade därför biblioteket som vår port till nätet.

Sveriges bibliotek har alltså en lång och stolt tradition av att vara digitala spjutspetsar. Icke desto mindre finns det i biblioteksvärlden en utbredd skräck för att hamna på efterkälken. Man fruktar att politikerna inte ska se poängen med bibliotek i en värld där allt mer läsning flyttar från papper till skärm.

Vad är då poängen med bibliotek? Hur ska biblioteken utvecklas i framtiden? Det finns minst två sätt att se på saken.

Ett konventionellt synsätt är att bibliotek kretsar kring utlån av böcker. Om det då sker en övergång från pappersböcker till e-böcker, måste biblioteken övergå till att låna ut e-böcker. Problemet med detta är en teknisk omöjlighet.

En e-bok kan i strikt mening inte säljas. Den den inte heller stjälas, skänkas eller lånas. Däremot går det att kopiera en e-bok. Sådan kopiering är i normalfallet reglerad i lagen om upphovsrätt. Därför går det att sälja en licens som ger en viss person rätten att för eget bruk kopiera en e-bok. När bokförlagen talar om att sälja e-böcker, syftar de i själva verket på sådan licensförsäljning.

Efter att du köpt en pappersbok är det upp till dig om du vill ge bort den, sälja den vidare eller låna ut den. Därför kunde biblioteken bygga upp sin verksamhet utan att förlagen kunde sätta stopp för den. Om du däremot betalar för en e-bok får du ingen rätt att överlåta den vidare. Därför finns inga digitala antikvariat och därför finns det inga digitala bibliotek.

Biblioteken kan inte låna ut e-böcker. Allt de kan är att betala för en teknisk tjänst där användaren får kopiera en e-bok som sedan måste raderas, så att man simulerar ett traditionellt lån. Om de slutar betala, försvinner alla böcker. Biblioteket har alltså inte ens kontroll över sitt eget bestånd. Snarare reducerar biblioteket sig själv till en plånbok, som slussar skattepengar till bokförlagen i utbyte mot att medborgarna får tillgång till en nättjänst för gratis litteratur.

Så har det hittills gått till när biblioteken försökt att bli digitala. Ett sådant system är inte hållbart i längden. Men det finns andra vägar att gå, förutsatt att man släpper fixeringen vid att distribuera sådant som kallas för böcker.

Tänk på ett alldeles traditionellt folkbibliotek. Tänk på det som ett rum där olika medier möts. Där finns nya och gamla böcker, men även tidskrifter och dagstidningar, alltså både långsammare och snabbare textmedier. Där finns dessutom både musik och film. Där ges rum för utställningar och föredrag. Där ges tillgång till trådlösa nätverk och till teknisk utrustning som skrivare och kopiator. Kombinationen av allt detta gör biblioteket till någonting unikt.

Visst är det utmärkt om man även kan tillhandahålla digitala böcker. Men biblioteket är ingen verksamhet som står och faller på om man kan erbjuda den senaste topplistelitteraturen i digitala format. Nog så viktigt är att erbjuda ingångar i litteraturen som inte erbjuds av andra aktörer. På biblioteket ska man kunna hitta litteratur utan att först veta vad man ska skriva i en tom sökruta. Det är en möjlighet som bara bli allt mer värdefull i vår tid.

Nätsajterna som vi använder varje dag satsar allt hårdare på att servera någonting som är anpassat för varje enskild individ. Syftet är att göra reklamen mer effektiv. Ett resultat är att två personer som skriver in samma sökfras i Google numera kan få helt olika sökresultat, beroende på vad dessa personer tidigare har sökt efter.

På nätbokhandeln rekommenderas vi böcker baserat på vad vi tidigare har köpt. Snart kommer säkert dagstidningarnas digitala upplagor att följa samma spår, så att olika läsare möts av olika rubriker.

Individualiseringen må vara praktisk, men den innebär samtidigt en förlust av gemensamma referenspunkter i offentligheten. Biblioteken står för en välbehövlig motsats till detta. Alla som använder ett bibliotek möts av samma utbud och tvingas ta ställning även till sådana röster som annars hamnar utanför deras digitala radar.

De så kallat sociala medierna får mer karaktären av ett jämnt flöde av information, vars hastighet styrs av nyhetslogiken. Vad som engagerar tusentals i dag är ofta bortglömt i morgon. Även här har biblioteken en möjlighet att vara en aktör som knyter samman det snabba med det långsamma. Det kan handla om någonting så enkelt som att gripa in i nätets samtal med tips om relaterade böcker. Sen må det kvitta om dessa böcker är av papper eller om de sprids digitalt.

Rasmus Fleischer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".