Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Kolonialistiska blicken - om Said

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 07.00
Den här bilden av den palestinsk-amerikanske språk- och litteraturforskaren och författaren Edward Said togs hösten 1993. Han dog tio år senare, men hans liv och tankar spelar stor roll än i dag. Frågan är vilken? Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Vi forsätter vår nya serie om "Den kolonialistiska blicken". I dag om en av de författare som lade grunderna till den så kallade postkoloniala forskningen. Frågan är vilken betydelse han har idag - Edward Said.

Hör om vad svenska forskare missat hos Edward Said, och vilken kritik som framkommit mot hans bok ”Orientalism”. Det ska i tur och ordning Tobias Hübinette - koreanolog och adoptionsforskare vid mångkulturellt centrum i Botkyrka - och Sindre Bangstad, antropolog verksam vid Oslo Universitet, reda ut.

Inte många akademiska böcker har nämligen fått en sådan spridning som Edward Saids ”Orientalism” från 1978. Och det är därifrån vi har hämtat formuleringen om en ”kolonialistisk blick”.

Tobias Hübinette berättar bland annat att svenska asienforskare fortfarande inte tagit till sig Saids postkoloniala kritik.

Och Sindre Bangstad tar upp den viktigaste kritiken som framkommit mot boken ”Orientalism” under senare år.

(Inslaget med Tobias Hübinette har sänts tidigare, den 4 april 2013.)Böcker:
Edward Said: Orientalism, 1978, (svensk översättning med samma titel, 1993)
Pal Ahluwalias och Bill Ashcroft: Edward Said, 2001, introducerar
Said och Daniel Martin Varisco: Reading Orientalism – Said and the Unsaid, 2009

Länkar:
#link=355009#
#link=355010#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".