Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Från slavgodsen till favelan

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 07.00
1 av 2
Just nu pågår protester i flera brasilianska städer mot alla prishöjningar och skattehöjningar. Men även mot en hel del annat i landet. I dag tar sig Clara Lee Lundberg an den brasilianska självbilden. Är landet den rasdemokrati de själva utnämnt sig till? Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix
2 av 2
Clara Lee Lundberg - nyss hemkommen från Brasilien - ta sig an den brasilianska självbilden Foto: privat.

I Brasilien rasar debatten om nationens självbild. Är landet den kulturella smältdegel, fri från rasism och fördomar, de själva ser sig som?

Hör konstnären och journalisten Clara Lee Lundberg - nyss hemkommen från Brasilien - ta sig an den brasilianska självbilden.

Hur är till exempel situationen för landets minoriteter?

"De svarta har gått från slavgodsen till favelan". Orden kommer från Edson Santos, Brasiliens integrationsminister. Han syftar på det faktum att svarta brasilianare fortfarande utgör majoriteten i landets kåkstäder och favelor.

Tvärt emot självbilden

Uttalandet har skapat stor uppmärksamhet i landet, eftertsom det går tvärt emot Brasiliens självbild som en ”rasdemokrati”. Ordet kommer från en av Brasiliens mest inflytelserika tänkare, sociologen Gilberto Freyes.

Brasilien unikt?

Enligt honom är Brasilien unikt eftersom nästan alla brasilianare idag är en blandning av svart, vit och indian. I ett samhälle utan tydliga hudfärger kan ingen rasism få fäste, menade Freyes.

Identitetskris

När Brasilien i höstas införde etniskt kvotering på de brasilianska universiteten, så att hälften av de intagna måste vara svarta eller indianer, har landet gått in i en identitetskris.

Guru då, död idag?

Hade Freyes fel? I vår serie ”Guru då, död idag?” uppmärksammar nu Clara Lee Lundberg den inflytelserike sociologen, som formade en hel nations självbild.

Läs mer:
Gilberto Freyre - The Masters and the Slaves: a study in the development of Brazilian civilization
Gilberto Freyre -  The Mansions and the Shanties: the making of modern Brazil
Christopher Dunn - Brutality Garden: Tropicália and the Emergence of a Brazilian Counterculture.
Se:
#link=355396#
Lyssna:
#link=355397#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".