Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Sjuklig utseendefixering epidemi bland unga i väst, anser forskarna

Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 08.00
"Vår tids ungdomar har inga andra ideal än skönhet och berömmelse"
(9:54 min)
Filmare.
1 av 4
Darryl Roberts, filmare från Chicago, som menar att det ändå i USA finns en motrörelse, där hans egna filmer är en del. (Foto: Odd Clausen/SR)
Forskare.
2 av 4
Forskaren Martin Persson som jobbar med de här frågorna i Bristol, England. (Foto: Odd Clausen/SR.)
Forskare.
3 av 4
Nicola Ramsay, forskare från Bristol i England, som påpekar att dagens ungdom jämför sig och sina kroppar med celebriteterna från film och musik medan hon själv som barn bara jämförde sig med klasskamrater och dom hon såg på bussen. (Foto: Odd Clausen.)
Forskare.
4 av 4
Susanne Paxton, professor från Melbourne, Australien, där samma problem också är stort, nuförtiden är även små barn medvetna och sina och andras kroppar, säger hon.

 Barn och ungdomar men även vuxna i västvärlden är så fixerade vid sin egen spegelbild att det utgör en växande hälsofara. Nu krävs det att myndigheter och forskare tillsammans försöker motverka de krafter som predikar att skönheten på ytan är avgörande för vem man är och hur man lyckas.

 Varningsropen och larmsignalerna var ymniga i december i Kristianstad på konferensen "Appearance matters", där forskare från hela världen samlats för att jämföra sina resultat. Enigheten var stor om att vi är illa ute och att det är media och reklam som skadat ungas och vuxnas verklighetsuppfattning.

 Kanske hade fler hört de här signalerna om inte det hela sammanfallit med en svensk regeringskris och firandet av årets nobelpristagare. Men Obs var i alla fall på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".