Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter och aktualiteter från Östergötland
östergötland

Allt fler pantar sina burkar

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 07.11
Katarina Lundell, marknadschef på Returpack
(4:30 min)
1 av 8
Den 15 september 2010 började panten höjas till en krona. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
2 av 8
PET-flaskor som just kommit in till Returpack. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
3 av 8
160 000 flaskor och burkar återvinns varje timme. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
4 av 8
PET-flaskor på väg till återvinning. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
5 av 8
Balar av ihoppressade flaskor och burkar. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
6 av 8
PET-flaskor på väg. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
7 av 8
Returpacks marknadschef Katarina Lundell.
8 av 8
Aluminuiumburkar efter pressning. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio

Ett drygt halvår efter att panten på aluminiumburkar började höjas från 50 öre till en krona, så kan man nu konstatera att fler burkar lämnas in till återvinning.

Höjningen inleddes den 15 september 2010 och pågår nu succesivt. Den är inte fullt genomförd förrän nästa år, men redan nu kan man alltså se att allt fler burkar pantas.

Det rör sig bara om några tiondelars procent i ökning, berättar företaget Returpacks marknadschef Katarina Lundell. Men eftersom det återvinns runt en miljard aluminiumburkar varje år i Sverige så är det ändå en markant ökning, menar hon:

– Vi ser en tendens att återvinningen har ökat. I dagsläget kan man säga att det är 50 procent av alla burkar som säljs som har enkronaspant, så vi ser att det blivit en viss ökning.

Och Katarina Lundell håller till viss del med om att det kan vara av snålhet som man nu pantar mer, om man har betalat en krona när man köper burken vill man ha tillbaka den kronan också:

– För när vi gör marknadsundersökningar om varför man pantar, så säger folk att i första hand så är det för miljöns skull, men givetvis så talar man om panten, att den har en betydelse också, konstaterar Katarina Lundell.

På Returpack i Norrköping återvinns alla landets inlämnade PET-flaskor och aluminiumburkar, närmare bestämt 1,4 miljarder burkar och plastflaskor varje år, vilket blir runt 160 000 i timmen. Fabriken är den största i sitt slag i Europa.

Returpack ägs av Sveriges Bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna gemensamt, och återvinningsmålet är högt, trots att vi redan är ett av världens bästa länder på att återvinna, berättar Katarina Lundell:

– Ja, vårt mål är att vi ska nå 90 procent och helst över, vi vill ju alltid slå målet.

På frågan om inte Sverige på grund av detta borde bli ett föregångsland och exportera det väl fungerande pantsystemet, svarar Katarina Lundell avslutningsvis:

– Det kan man tycka, men vårt uppdrag är att jobba i Sverige. Men sedan har vi även många utländska besökare som kommer hit och tittar på det svenska pantsystemet. Och när man bygger upp andra länders pantsystem så har man ofta haft oss som föregångare.

Det svenska pantsystemet

1984 startade AB Svenska Returpack pantsystemet för burkar. I samband med att pantsystemet för återvinnings-PET-flaskor infördes 1994, grundades även AB Svenska Returpack-PET. De två bolagen verkar generellt under det gemensamma namnet och varumärket Returpack.

Returpack har ca 50 personer anställda och huvudkontoret ligger i Norrköping. Där finns även den fabrik där alla Sveriges återvunna burkar och PET-flaskor samlas. Fabriken är Europas största i sitt slag.

I Sverige började vi att panta redan 1884 då det första officiella pantsystemet för glasflaskor startade. Den första aluminiumburken introducerades på den svenska marknaden 1955 och såldes som en ölburk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".