Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter och aktualiteter från Östergötland
Sjukvård

Otrygg personal på psykakuten

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 15.34
Kommunal: Personalen utsätts för risker varje gång patienter ska flyttas
(1:22 min)

Facket har anmält psykakuten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping till Arbetsmiljöverket på grund av brister i säkerheten för personalen på natten. Om inget görs hotar facket med att stänga ner verksamheten men chefen säger att problemen redan är åtgärdade.

För ett par månader sedan flyttade psykakuten och beroendeenheten på Vrinnevisjukhuset ihop nattetid. Psykiatrins patienter flyttas till beroendeenheten nattetid men nu slår facket larm och menar att de nya lokalerna inte fungerar för de psykiskt sjuka.

– Personalen som ska gå in där utsätts för risker varje gång de ska föra över sina patienter till beroendeenheten nattetid, säger kommunals huvudskyddsombud Lotta Lind.

– Det kan vara så enkla saker som att ta bort fysiska riskfaktorer, möbler och lösa föremål på beroendeenheten där man har en annan form av verksamhet på dagarna.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket. Landstinget har den här veckan på sig att redovisa hur man tänker åtgärda problemen. Blir det ingen lösning hotar facken med att stänga ner verksamheten på natten.

– Det är precis så vi tänker, är det så att man ingenting gör så kan man inte bedriva verksamhet där. Skötarna och sjuksköterskorna som jobbar där känner sig inte trygga, säger Lotta Lind.

Från fackligt håll är man kritisk till att ledningen inte lyssnat på de varningar personalen kommit med inför flytten, istället har man jäktat in i sammanslagningen, menar Lotta Lind. Och Ann-Sofie Jonsson som jobbar på psykakuten och är skyddsombud menar att ledningen borde vetat vilka problemen var innan flytten genomfördes.

– Vi har ju tidigare bedrivit den här verksamheten i beroendeenhetens lokaler och det var inte bra då. Nu ska vi tillbaka och det är inte anpassat till den säkerhet som vår verksamhet kräver.

Men verksamhetschefen på psykakuten tycker att de brister som påpekats redan är genomförda.

– Det är den formella delen som kvarstår, att svara på anmälan, säger Carin Tyrén.

Så du menar att ni vidtagit tillräckliga åtgärder?
– Ja.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".