Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter och aktualiteter från Östergötland

Deklarationstips i sista stund

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 17.34
Deklarationstips från Skatteverket
(3:13 min)

Hur är det med mina ärvda Ericsson-aktier? Får jag dra av för studielånet? Hur länge kan jag få uppskov efter att jag sålt mitt hus? Anna-Lena Fredén och Tomas Hermansson från Skattevkerket svarade på era frågor om deklarationen.

Moderator: Hej, nu sitter Anna-Lena Fredén och Tomas Hermansson redo framför datorerna så nu drar vi igång chatten.

15:25, 30 april 2012

<

Anna-Lena Fredén: Hej.
Från och med den 1 januari 2012 kan en privatperson under vissa förutsättningar få skattereduktion för gåvor. Varje gåva ska uppgå till minst 200 kr och ska lämnas för vissa bestämda ändamål. Gåvomottagaren ska vara godkänd innan gåvan ges.
Skattereduktion medges med 25 % av gåvobeloppet och uppgår till högst 1 500 kr per person och år. Det högsta belopp som kan ge skattereduktion är 6 000 kr. Observera att det gäller alltså först inkomståret 2012.
/Anna-Lena

15:30, 30 april 2012

Barbro: Hej! Varför är det bättre att deklarera elektroniskt?

Anna-Lena Fredén: Hej.
Först och främst får du en kvittens på att Skatteverket har mottagit din deklaration. Om du får skatt tillbaka och har ett mottagarkonto anmält får du dessutom pengarna snabbare. Om du deklarerar elektroniskt undviker du vanliga fel som kan uppstå eftersom beloppen summeras och förs över mellan olika rutor automatiskt.

15:34, 30 april 2012

Roland: har under 2011 byggt ett fritidshus avsett för uthyrning i min enskilda firmas regi , alltså bara utgifter inga inkomster , hur deklarerar jag detta ?

Tomas Hermansson: Hej Roland !
Kostnaderna skall du lägga på en avskrivningsplan på NE-blanketten. Eftersom du byggt ett småhus (fritidhus) så får du göra avdrag med 2% per år.

15:37, 30 april 2012

Monica Andersson: Jag är egenföretagare,min revisor har skickat in min dekl. Jag har bankid och varit inne och skulle signera. Ska då fylla in belopp på resor och moms. Jag lyckas inte skriva in mina siffror.. så ska jag upplysa att filöverföring är gjord. Var gör jag det? Kan ni hjälpa till kanske! Mvh Monica

Anna-Lena Fredén: Hej.
När du deklarerar elektroniskt väljer du ta bort bilagan och därefter anger du som anledning att bilagan skickats via fil. Reseavdrag under tjänst samt uppgift om över- eller underkott samt uppgift om moms gör du under fliken "Ändra".
/Anna-Lena

15:39, 30 april 2012

Lars: Hur ska man göra om man lyckats slarva bort sin deklaration? Någon man kan ringa för att uppskov tills den nya kommer?

Tomas Hermansson:

Hej Lars !
Du kan ringa skatteupplysningen på tel 0771-567567 och begära att få en ny deklaration utsänd. Tala om för handläggaren att du även önskar få uppskov med inlämnandet.

15:40, 30 april 2012

Carina: Hej, vad händer om man inte lämnar in deklarationen i tid? Får man böter då och hur höga är dom isåfall?

Tomas Hermansson: Hej Carina !
Man riskerar att få en förseningsavgift på 1000 kr. Om den lämnas tre månader efter deklarationstidpukten höjs avgiften till 2000 kr och efter fem månader höjs den till maxavgiften 3000 kr.

15:45, 30 april 2012

Barbro Castenfall: Har fått nya e-siffror från i natt 00:30-i Östergötland har nu 55,61 % e-deklarerat. Säkerhetskoden har de flesta valt, 59 848, 5 484 har valt att deklarera via app. Bästa kommun i östergötland är Finspång där 60,79 % edeklarerat (2:aMotala, 3:a Linköping. Bästa församling är Ryd, 66,83 %, 2:a Risinge, 3:a Släggetorp

Tomas Hermansson: Hej Barbro !
Tack så mycket för de nya uppgifterna. Hälsningar Tomas & Anna-Lena.

15:47, 30 april 2012

Undrande: Jag har ärvt Ericssonaktier av pappa och sålt av den del. Hur ska jag göra nu för jag vet inte hur mycket han köpte dem för? Blir jag skönstaxerad nu?

Anna-Lena Fredén: Hej.
Om du inte vet vad din pappa köpte aktierna för kan du använda dig av schablonmetoden. Som omkostnadsbelopp får du ta upp 20% av försäljningspriset.
/Anna-Lena

15:49, 30 april 2012

Pappa: Jämställdhetsbonusen syns inte i deklarationen. Men enligt försäkringskassan ska bonusen komma med skatteåterbäringen. Ska jag skriva dit bonusen som avdrag, eller hur gör jag. Sker det automatiskt?

Tomas Hermansson: Hej !
Jämställdhetsbonusen dras av från den slutliga skatten när skatten har beräknats. Därför finns den inte med i den förtryckta inkomstdeklarationen. Du behöver inte yrka avdrag för den utan det sker automatisk.

15:53, 30 april 2012

Roland: Tack Tomas , gäller avskrivningen de faktiska kostnaderna eller det uppskattade värdet av fritidshuset ?

Tomas Hermansson: Hej Roland.
Du ska beräkna avskrivningen på de faktiska kostnaderna som lagts ned på fritidshuset.

15:55, 30 april 2012

Maria E, Motala: Vi har just sålt vårt hus och gjort en liten vinst, men köpt en bostadsrätt. Finns det någon bortre gräns när det gäller att betala skatt på vinsten (uppskov)?

Anna-Lena Fredén: Hej.
Om du uppfyller förutsättningarna för uppskov får du behålla det tills du säljer ersättningsbostaden (bostadsrätten). Du har möjlighet att frivilligt återföra hela eller delar av den under tiden.
/Anna-Lena

15:58, 30 april 2012

Sanna O: Jag har sommarjobbat å tjänat ungefär 19 000. Måste jag deklarera?

Tomas Hermansson: Hej Sanna !
Ja, du måste deklarera om inkomsten för år 2011 uppgått till 18104 kr eller mer.

16:01, 30 april 2012

Roland: Tackar o bockar Tomas :)

Tomas Hermansson:

OK. Tack för frågeställningen !

16:06, 30 april 2012

Ärlig!: Jag har hört att den som blivit kontrollerad en gång av er bli kollad igen året därpå. Stämmer det?

Anna-Lena Fredén: Hej.
Om den tidigare kontrollen innebar att yrkade avdrag underkändes är det mycket troligt att Skatteverket gör en uppföljning kommande år.
/Anna-Lena

16:11, 30 april 2012

Jakob: Hej. Jag pluggar, kan jag dra av studielån under studietiden?

Anna-Lena Fredén: Hej.
Nej du kan inte göra avdrag för studielånen och inte heller eventuell ränta som du betalar på studielånen.

16:17, 30 april 2012

Lisa -företagare: Hej! Finns det någon som helst möjlighet att få sin skatteåterbäring tidigt trots att man har eget företag?

Tomas Hermansson: Hej Lisa !
Ja, från och med årets taxering så har även enskilda näringsidkare (gäller ej delägare i bolag) möjlighet att få sin skatteåterbäring före midsommar. Kravet är att man måste deklarera med e-legitimation och anmält ett mottagarkonto.

16:18, 30 april 2012

Pluggo: Hej. Har hört att man kan få avdrag på hemresor om man studerar på annan ort. Stämmer det? Hur gör jag?

Tomas Hermansson:

Hej Pluggo !
För att du ska kunna få avdrag för hemresorna så måste du ha inkomster på hemorten. Avdrag görs under avsnitt 2 i inkomstdeklarationen.

16:22, 30 april 2012

Maj-Britt: Hur är det med dödsbo: kan man e-deklarera ett dödsbo? Vi är två som ska skriva på.

Anna-Lena Fredén: Hej.
Svaret är beroende på när personen avled. Om personen avled under 2011 finns säkert säkerhetskoderna på deklarationsblanketten och då kan ni använda dem. Om det av någon anledning (t ex avyttrade aktier) inte finns säkerhetskoder på blanketten eller om personen avled tidigare än 2011 finns inte möjligheten att deklarera elektroniskt. Ni måste då underteckna deklarationen och skicka in den.

16:25, 30 april 2012

Sture Andersson: Jag deklararerar ofta K4 när det gäller aktieaffärer. Tycker det är märkligt är att ni håller reda på alla föräljningar, men inte på köpen. Det borde vara enkelt för er att också begära in information om olika köpdatum och sen göra en automatuträkning som ni gör på fonderna. Hur ser ni på det?

Tomas Hermansson: Hej Sture !
Tyvärr så får inte skatteverket uppgifter om inköpspris på enskilda aktier från bankerna: Förmodligen beror detta på att det är svårare att räkna ut ingångsvärden med hänsyn till att det kan ha skett nyemmission, split, inlösen m.m innan aktierna säljs.

16:29, 30 april 2012

Moderator:

Då är det dags att att avsluta vår deklarationschatt. Ett stort tack till alla som hört av sig och till våra experter från Skatteverket Anna-Lena Fredén och Tomas Hermansson.

16:29, 30 april 2012

<
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".