Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter och aktualiteter från Östergötland
Östergötland

Landstinget JO-anmäls efter tv-inspelningar

Publicerat måndag 28 januari 2013 kl 11.55
Centrum för rättvisa: Därför bryter tv-serien mot lagen
(8:21 min)
Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Sveriges Radio

 Det avtal som landstinget skrev inför inspelningarna av tv-serien Sjukhuset på US i Linköping var olagligt. Det menar Centrum för rättvisa, som idag JO-anmäler 12 landsting. 

Centrum för rättvisa har låtit sina jurister granska samtliga avtal om filminspelningar inom den svenska sjukvården och enligt organisationen har 12 av landstingen ingått avtal som strider mot såväl den svenska sekretesslagstiftningen som Europakonventionens skydd för privat- och familjeliv.

– Det första problemet är ju att många avtal, och även det som finns på Universitetssjukhuset i Linköping, omfattar akutvård. Och för att man ska få filma en akut sjuk patient måste personen samtycka innan filmningen påbörjas och är man akut sjuk är det ju svårt att ge ett sådant samtycke, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa.

Huvuddelen av avtalen, ska, enligt Centrum för rättvisa, också öppna för att tv-teamet ska kunna ta del av sekretessbelagda uppgifter innan patienten har lämnat sitt samtycke. Flera av avtalen ska också göra det möjligt för teamen att filma utan att patienten fått fullständig information om vad som händer.

Inom landstinget i Östergötland känner man dock inte igen sig i den bilden. Enligt juristen Susanne Ols ska patienterna ha fått okeya innan filmningen påbörjats. 

– Vi har i vårt avtal krävt att patienten ska ge ett samtycke innan man börjar filma och patienten ska också vara i ett så gått skick att han eller hon kan ge ett samtycke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".