Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Örebro är vårt förmiddagsprogram som du kan lyssna till varje vardag.
Tisdag 19 april

På besök i chokladfabriken

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 14.20
"Nu ska vi ut och plocka"
(3:08 min)
Ett förslag på hur de färdiga pralinerna kan se ut. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Örebro.
1 av 2
Ett förslag på hur de färdiga pralinerna kan se ut. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Örebro.
Ingela häller ner smeten i små glasburkar, där tryffeln får svalna. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Ingela häller ner smeten i små glasburkar, där tryffeln får svalna. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Örebro.

Att brännässlor och choklad är vårens kombination när det gäller chokladpraliner stod klart när Boulevard satte besökte Sveriges enda chokladskola i Nora.
– Våga ha i vårprimörer i smeten, säger Ingela Svedbro.

– Jag har en passion för det här, och det är helt fantastiskt när man har elever här på kurs som har ett enormt stort chokladintresse och få lära dem att göra något av det, säger Ingela Svedbro, pralinör och chokladlärare.

Recept till brännässeltryffeln:
100 g grädde
15 st blad från små brännässlor 
1/2 msk smör1 tsk honung
150 g vit choklad finhackad eller i droppform
ca 3 droppar citronsaft

Gör så här: Koka upp grädden, smöret och honungen i en liten kastrull.
Blanda ner nässelbladen. Låt dra i 15 minuter. Sila bort bladen. Koka upp igen. Häll gräddblandningen över chokladen och rör till en slät massa. Smaksätt med några droppar citronsaft.  Låt tryffeln kallna och forma sedan kulor i handen. Rulla i vit, riven choklad eller i socker färgad med grön karamellfärg.   

Recept till den griljerade tryffeln:
400 gr vit couverture
1 nypa havssalt

Gör så här:
Strö ut den vita chokladen i en ugnsfast form. Grädda den i ca 40 minuter i  120° ugnsvärme. Rör om var tionde minut. 
När massan är gyllenbrun är den klar. Rör den slät med en sked. Smaksätt med havssaltet. Bred ut massan på ett smörpapper. Låt kallna och skär i bitar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".