Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Örebro är vårt förmiddagsprogram som du kan lyssna till varje vardag.
Boulevard P4 Örebro

Syltakuten rycker ut

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 08.18
Vackra Fias älggrässaft
(1:17 min)
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

I dagens Boulevard talar vi om det där som finns i trädgården. Vinbär, krusbär, plommon, äpplen och rabarber. Vad gör ni lyssnare med dem?

Klicka på Läs mer, så ser du recept som kommit in.

Pias rabarberchutney För 8 dl

Ingredienser 600 gr rabarber

2 rödlökar

1 röd chilifrukt

4 dl socker

1 msk färskriven ingefära

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Ansa och skär rabarberna i ca 2 cm stora bitar. Skala, halvera löken och skär i tunna skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Lägg alla ingredienser i en kastrull tillsammans med salt och peppar.

Koka upp och låt småkoka utan lock i ca 20 minuter.

Rör då och då. Häll upp i en väl renjord glasburk och sätt på lock.

Förvara i kylen.

Edgars Bacon med Päron 6 port.

DEG

200 g smör

1½ dl socker

3 st ägg

4dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl grädde

1 msk vaniljsocker

1 pkt bacon

1 burk konserverande päron

1 liter hemmagjord päronsaft efter eget recept (smaksätt saften med 2st hela kanelstänger vid tillredningen) OBS använd ej köpt saft!

Rör matfettet och sockret poröst.

Blanda ner ett ägg i taget.

Tillsätt grädden.

Tillsätt vetemjöl och bakpulver.

Smaksätt degen med vaniljsockret

Smörj en form på 1½ liter. Klä formen med bacon. Fyll botten med päronhalvorna. Lägg i degen .Lägg ytterligare några bitar bacon ovanpå smeten. Grädda kakan i en timme i 175 grader!

Servera kakan varm med den kalla saften.

Annas Älggrässaft

Plocka 50-60 stora älggräsblommor

Skölj och skiva 2-4 citroner. Varva med blommorna och 2 kg strösocker i en bunke eller hink  Koka upp 2 liter vatten Lös upp 60 g citronsyra. Häll vattnet över blandningen och rör om väl.

Låt stå övertäckt och svalt 4-5 dagar. Rör om då och då. Sila av saften. Häll upp på rena flaskor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".