Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Örebro är vårt förmiddagsprogram som du kan lyssna till varje vardag.

Recept på Anders sommarklassiker / Pepparrotsgädda

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 15.01

Vår sommarkorre denna vecka, Anders Bråtner, lovade ett recept på en sommarklassiker som avslutning. Här kommer gäddan efter konstens alla regler.

Ta en titt på fb-sidan om du vill se hans bilder på köksrenoveringen. Boulevard P4 Örebro heter vi där.

 

Sommar klassiker från Vättern

Pepparrotsgädda

4 port

1 – 1 ¼ kg gädda

1 msk salt

Ta till varje liter vatten

1 msk salt

½ gul lök i skivor

5 vitpepparkorn

persilja

                                                                           

Till garnering

Persilja

1 citron

Rensa fisken, ta bort gälarna och klipp bort fenorna men spara ryggfenan. Fisken behöver inte fjällas. Gnid in den med salt och låt den ligga ca 10 minuter. Skölj fisken. Lägg den i en kastrull (eller en långpanna med höga kanter). Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker fisken.
Sjud upp vattnet och skumma väl. Tillsätt salt, lök, vitpepparkorn och persilja. Sjud fisken ca 25 minuter eller till den känns färdig och ryggfenan lossnar. Häll av fiskspadet och garnera fisken med persilja och citron.
Servera med smält smör, pepparrot och kokt potatis.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".