Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgonen ger dig koll på vad som är på gång i Blekinge, Sverige och världen. Varje dag mellan 06 och...

Allergifria tårtan

Publicerat torsdag 12 februari 2009 kl 09.42

Här hittar du ett recept på tårtbotten och hemmagjord ”grädde” på havrebas som passar även de som inte tål gluten (de flesta glutenintoleranta klarar havre), laktos, mjölkprotein, vete, sojaprotein och ägg. Taget från www.allergimat.com    

Botten
3 dl potatismjöl
1 1/5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 vatten
2 msk margarin (mjölk- och sojafritt)

Blanda alla torra ingredienser, rör i vattnet.
Ta ett bakplåtspapper och smörj det med margarinet. Bred ut smeten. Grädda i ugnen i ca 5 till 10 minuter. 175 - 200 grader ugntemp.

Rulltårta: Gör som vanligt med sylt eller fruktmos.
Tårta: Gör som vanligt när man gör tårta. Använd gärna den här vispbara ”grädden”:

En förpackning Oatly iMat (finns i mejerihyllan för allergiker. Kolla med den som inte tål gluten att havre går bra, en del klarar det, andra inte.)
2 tsk gelatin.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Efter några minuter ta upp bladen och smält i en kastrull på svag värme. Vispa kall iMat tills den har ökat i volym. Rör i den smälta gelatinen i lite av såsen. Tillsätt hela blandningen i resten av det vispade och blanda väl. Ställ in blandningen i kylen för att få en fast konsistens.

Fyll tårtan med lite av grädden, mosad banan och bär. Dekorera med grädden och tex hallon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".