Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgonen ger dig koll på vad som är på gång i Blekinge, Sverige och världen. Varje dag mellan 06 och...

Hetvägg - en het fråga

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 06.42
Ann-Mari Williamsson poserar med sina fastlagsbullar. Foto: Tova Nilsson/SR Blekinge

24 februari
Husmodern Ann-Mari Williamsson dök upp i studion med  fastlagsbullar som man absolut inte fick kalla för semlor idag.
– På fettisdagen är det inget annat än fastlagsbullar, resten av året kan det vara semlor, sa hon. Dessutom tycker hon bestämt att de ska ätas med het mjölk à la hetvägg.

Ann-Mari berättade också om de skånska fastlagstraditionerna från sin barndom när man skulle skrämma en katt ur en tunna genom att banka på tunnan med träkäppar. 

Ann-Maris favoritrecept på semlor från ”Sju sorters kakor” i 1951 års upplaga:

1 dl grädde
1 dl vatten
75 g smör/margarin
1 ägg
2 msk socker
35 g jäst
1 tsk socker
500 g vetemjöl

Grädde och vatten ljummas med fettet. Jästen utröres med socker. Ägg och socker vispas kraftigt i degfatet. Alla ingredienserna arbetas till en smidig och slät deg, som får jäsa. Degen upptages därefter på bakbordet och arbetas mycket väl. Formas till 8-12 bullar, vilka får stå övertäckta och jäsa, varefter de gräddas i god ugnsvärme 4-6 min.

När semlorna kallnat utskäres ett lock på varje bulle. 1-2 dl grädde vispas till hårt skum och smaksättes med 1-3 msk socker och 10 malda sötmandlar och 2-3 bittermandlar. Semlorna fylles med denna massa och locken lägges på. Litet florsocker pudras över dem och de serveras med varm eller kall mjölk.
 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".