Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgonen ger dig koll på vad som är på gång i Blekinge, Sverige och världen. Varje dag mellan 06 och...

Här hittar du recepten

Publicerat tisdag 25 juli 2006 kl 15.33

Kristinasallad, tillbehöret till sommarens grillrätter.
TILLÄGNAD KRISTINA 22/7

Salladen är en blandsallad med potatis och säsongens valfria grönsaker. Man slipper att göra en massa tillbehör, det räcker med denna salladen, och den är ett mycket bra val om man har bråttom. All in one, så att säga.

Den kan kännas lite ordinär, men genom den rostade salamin får smakgivaren pesto en ny dimension. Vi lärde känna en liknande variant i Istrien, vilket gjorde oss mycket nöjda.

Salladen består av två delar:

1. Sås
2. Potatis med grönsaker

Gör så här (4 personer):

1. Sås:  ½ dl olja + 1 msk rödvinsvinäger + peppar efter smak, blandas till en vinegrett. Blanda i 1 dl köpt pesto samt 200 gram finhackad rostad salami. Nu är såsen klar.

2. ½ kg kokt klyftad potats + ½ säsongens grönsaker blandas.

3. Rör ner såsen i grönsakerna. Salta efter behov. Klart. Nu har vi gjort den nya Kristinasalladen. Den är ett perfekt tillbehör till allt grillat.

Vill du ha den varm så woka grönsaksmixen och sluta med att hälla på vinägretten. Då har du ett perfekt varmt tillbehör.

____________________________________________________

Mandel- och örtöverbakad laxfile med fruktig tagliatelle
TILLÄGNAD JOHANNA 21/7

560 g laxfilé eller 4 portionsbitar
100 g hackad mandel
1 dl riven ost, gärna smakrik lagrad
½ dl hackad färsk basilika
60 g margarin
salt och peppar efter tycke och smak

Fruktig tagliatelle
400 g tagliatelle
3 apelsiner
2 msk olivolja
1 msk socker
salt och peppar efter behag

Gör så här

Smält smöret och låt det svalna. Blanda i den hackade mandeln samt basilikan och osten. Krydda med salt och peppar. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form med skinnsidan neråt. Glöm ej att smöra formen. Lägg röran ovanpå laxen som ett täcke och grädda i ugnen på 175° i ca 20-25 min. Kan gå på kortare tid beroende på fiskens tjocklek.


Koka upp rikligt med saltat vatten till tagliatellen. Under tiden ska du skära ut apelsinfiléerna och lägga i en skål. Resten av apelsinen pressar du saften ur. Saften häller du i en liten kastrull och värmer upp med socker så att sockret löser sig, blanda det sen med olivoljan.
När pastan kokat färdigt låter du den rinna av. Blanda försiktigt ner apelsinfiléerna och den varma apelsinmarinaden.
Lägg pastan i botten på tallriken och laxen ovanpå och låt det väl smaka.

______________________________________________

Laxryggsoppa
TILLÄGNAD MARGARETA 20/7

1,5 kg laxryggar ( ryggben med kött som är kvar efter fileing, färska eller insaltade)

2 liter vatten med några droppar ättika

1 msk salt ( under förutsättning att ryggarna är färska, annars något mindre)

dillstjälkar i vattnet

3 lagerblad
1 skivad lök
6 kryddpepparkorn
12 vitpepparkorn
8 potatis
6-7 morötter
1 purjolök (både det vita och det gröna används)
1 litet paket gröna ärter
(vetemjöl till redning)
klippt dill till serveringen

Gör så här:

Laxryggarna kokas 10-15 minuter i vattnet med ättikan och dillstjälkarna. Därefter tas laxen upp ur vattnet, som silas och sparas som buljong. Lagerblad, kryddpeppar och vitpeppar läggs i buljongen, tillsammans med lök. Därefter bitar av potatis, skivade morötter och skivad purjolök. Palsternacka och selleri är andra tänkbara ingredienser. Grönsakerna kan varieras efter säsong och smak. Frusna gröna ärter kan läggas i soppan för att sjuda några minuter, tills allt är klart. Koktiden avpassas efter hur mjuka man vill ha grönsakerna. Dillen klipps över soppan omedelbart före serveringen. Fiskköttet tas av benen och läggs i soppan eller serveras vid sidan.

En lyxigare variant av laxryggssoppan får man om man reder soppan med vetemjöl och grädde. Då serverar man med ett gott brytbröd och vitt vin.

___________________________________________________

Västerbottenpaj
med sikrom och crème fraiche
TILLÄGNAD SARA 19/7

Det här behöver du till 4 personer:

1 sats smördeg
400 g lagrad västerbottenost
2 ägg
3 dl grädde
1 rödlök
100 g sikrom
2 dl crème fraiche
salt, peppar

Lättgjord smördeg
Ingredienser

·        6 dl vetemjöl
·         ½ tsk salt
·        250 g margarin
·        1 ägg
·        ½ ättikssprit
·        2-3 msk vatten

Gör så här:

Klä en pajform eller fyra portionsformar med smördeg. Förgrädda ca 5 minuter i 225 graders ugnsvärme. Täck formen med riven västerbotten. Det ska vara massor med ost! Vispa ägg och grädde, krydda lätt med salt och peppar och slå äggstanningen över pajen. Grädda i 30-45 minuter. Känn med en sticka när den är klar. Låt pajen vila 20-30 minuter innan du serverar. Lägg upp pajen med hackad lök, en klick sikrom och crème fraiche. Servera gärna öl och snaps till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".