Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!

Millans goa fisksoppa

Publicerat måndag 24 januari 2011 kl 13.52
1 av 4
Fisksoppa med vinkokta musslor. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio Blekinge
2 av 4
Vinkokta musslor till fisksoppan. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio Blekinge
3 av 4
Camilla Sandsten hemma i sitt kök. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio Blekinge
4 av 4
Några av ingredienserna till Camillas två rätter. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio Blekinge

Fredagen den 11 februari åkte Mathörnan till Camilla Sandsten från Gärestad utanför Ronneby. Camilla, som kort var med i Svenska Mästerkocken, bjöd på fisksoppa med vinkokta musslor. Som bonus gjorde hon också en Torsk à la Robertsson.


Millans goa fisksoppa

4 personer

50 gr smör

1 pkt saffran

1 gul lök

½ purjolök

1 stor vitlöksklyfta

3 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

1 msk tomatpuré

3 dl fiskbuljong (egengjord eller på buljongtärning)

400 gr vit fisk

400 gr laxfilé

färsk basilika, timjan, oregano, dill

salt

(Om du vill använda egengjord fiskbuljong: Gör den ca 1 timme innan du sätter igång med soppan.)

Så här gör du: Hacka lök, purjolök. Smält smör. Fräs lök, purjolök och riven vitlök tills den är mjuk. Lägg i saffran. Häll i vinet, koka ca 2 minuter. Häll i tomatpuré, grädde, fiskbuljong. Salta. Hacka örter. Tärna fisk och lägg i, sjud i ca 5-7 minuter. Lägg i örterna, smaka av och lägg till salt, vitlök och örter vid behov. Toppa med vinkokta musslor (och aioli om man vill). Servera med ett gott vitlöksbröd. 

Fiskbuljong

till 2 liter

2 kg fiskben

2 hackade lökar

½ hackad purjolök

½ dl olja

2 dl vin

2 lagerblad

hela vitpepparkorn

timjan

1 msk salt

Gör så här: Tvätta och spola fiskbenen. Fräs lök, purjolök och olja. Lägg i fiskbenen, fyll på med vatten. Koka upp och skumma. Tillsätt vin och kryddor, sjud utan lock i 20 minuter. Stäng av och låt buljongen dra i 30 minuter. Sila och reducera till önskad styrka. Frys i form det som blir över.

Vinkokta musslor

1 kg blåmusslor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

3 dl vitt vin

persilja och önskade örter

1 msk salt

Så här gör du: Hacka lök och vitlök. Fräs upp i smöret. Häll på vitt vin och salta. Lägg i örter. Koka upp. Lägg i musslor, sjud till dem öppnar sig. Plocka bort de musslor som inte öppnat sig eller är trasiga. Häll upp. Går även bra att tillsätta vispgrädde i buljongen.

------------------------------------------------------------

Torsk à la Robertsson

4 personer

4 filéer av torsk (eller gös), ca 200 gr/st

1 msk olivolja

1 msk smör

salt

2 schalottenlökar

12 shiitakesvampar eller champinjoner

½ pkt bacon

½ syrligt äpple

¼ sött äpple

2 msk smör

3 dl rödvin

1 msk kalvfond

Serveras med vitlöks- och parmesanmos:

12 potatisar (ca 800 gr)

2 dl grädde

½ dl mjölk

2 msk smör

1 tsk salt

1 stor vitlöksklyfta

1 dl riven parmesan

timjan eller persilja

Gör så här: Koka potatisen, Skala och skiva lök, Skiva svampen, Skiva och finhacka äpplet, Skiva baconet, Stek lök, svamp och bacon gyllenbruna, Häll på vin och fond, koka upp, Lägg i äpplehacket. Gör moset. Salta fisken. Stek i olivolja/smör ca 3 minuter på varje sida. Lägg upp såsen med svamparna, toppa med fisken. Riv lite citronskal och servera med moset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".