Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!

Skånsk äggakaga med fläsk och rårörda lingon

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 14.05
1 av 6
Lennart Strand njuter av maten. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge
2 av 6
Den färdiga äggakagan med fläsk och lingon. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge
3 av 6
Äggakagan efter att den har vänts. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge
4 av 6
Äggakagssmeten steks i stekpanna. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge
5 av 6
Fläsket steks i en klick smör. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge
6 av 6
Ingredienserna till äggakagan. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge

Den 18 februari var Mathörnan på besök hemma hos Lennart Strand, Karlskronas egen radiometeorolog. Vi pratade såklart väder men även en hel del om Skåne, motion och naturligtvis mat. I programmet bjöd Lennart på en rätt från sin hembygd: skånsk äggakaga med fläsk och rårörda lingon.

Recept

Blanda 4 ägg, 1 dl vetemjöl och 4 dl mjölk och vispa till en fin smet.

Stek fläsk att servera till.

Stek äggsmeten och stick i smeten så att den kommer ner till botten av stekjärnet.

Då den nästan stannat klipp över gräslök/persilja.

Vänd upp kagan på en tallrik, vänd ner i järnet och stek även på andra sidan.

Servera med lingon och rivna morötter.

1 skiva kavring/dansk rågbröd är gott till. Mjölk eller öl dricks till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".