Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!

"Rött eller vitt vin till maten - det är frågan"

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 13.45
Daniel Kjellander och Carola Regnell i studion. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

Torsdagen 24 februari

Vilket vin passar egentligen till pepparsteken? Och vad går bäst med pizza? Eller skaldjursoppan?

Idag fick Nio till ett besök av sommeliern Carola Regnell som pratade om det här med vin till olika sorters mat.

Och det är inte så lätt att rött vin alltid passar med kött och vitt till fisk.

– Nej , jag tycker inte det. Mat och dryck i kombination handlar för min del om harmoni, säger Carola Regnell.

– Starkt kryddad mat, till exempel pepparstek försöker många matcha med kraftiga röda viner men jag tycker att ett medelfylligt rött vin är att föredra, det balanserar bättre, menar hon.

Och vi fick fler tips:

Stek med timjan och klyftpotatis?
- En röd Cabernet Savignion, ett fylligt mustigt vin.

Ugnsbakad lax, gräddsås och ris?
– En Riesling från Alsace eller Australien skulle jag föreslå. Syran i det vita vinet kommer gå fint ihop med den gräddiga såsen.

Pizza?
– Tänk på ursprunget av maten. En italiensk Chianti Classico passar fint.

Tacos
– Chili är svårt. En vit kallväxt Pinot Noir från till exempel Tyskland fungerar.

Glass eller sorbét
– Spar fördrinken, tex Asti Spumante, ett italienskt mousserande vin, och häll över glassen. Det blir perfekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".