Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!

Så gör du Hans Alerstedts räkgryta

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 12.48
1 av 5
Hans tatuering. Han tittar ofta in hemma hos sin mamma för att se till att hon har det bra. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 5
En färdig portion av Hans Alerstedts räkgryta. Man tar gärna två. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
3 av 5
Frästa räkor, nu är du halvvägs. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
4 av 5
Ju stökigare kök - desto godare mat. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
5 av 5
Campingchefen Hans Alerstedt. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

I Mathörnan den 11 mars kom Hans Alerstedt, chefen för campingen i Kristianopel, på besök och gjorde räkgryta, till minst 6 portioner.


Ingredienser:

1,5 dl olivojla

1 msk curry

1 msk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

5 vitlöksklyftor

2 burkar krossade tomater

2 dl chilisås

800 gr skalade räkor

15 st färska champinjoner

3 paprikor

1 l matlagningsgrädde

salt efter behag

Så här gör du:

Fräs curry, cayennepeppar och paprikapulver i oljan. Ta bort pannan från hället och lägg i räkorna. Rör runt och låt stå en stund. Slå av räkorna på ett fat. Slå olje- och kryddblandningen i en gryta. Tillsätt krossade tomater, grädde, chilisås och vitlök. Rör om och koka sakta. Smaka av.

Du behöver antagligen krydda på lite extra. När såsen smakar bra lägg i paprika och champinjoner. Puttra sakta och smaka av igen. Var inte rädd för att använda mer chilisås eller kryddor. Det ska vara fart på blandningen. När paprikan har fått lagom konsistens ta av grytan och tillsätt räkorna.

Servera med grön sallad, ris och gärna ett glas riesling (eller mineralvatten).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".