Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!

Väggaelever gör specialmatskokbok

Publicerat fredag 21 oktober 2011 kl 12.17
1 av 6
Restaurangeleverna Rickhard Häggqvist, Anthon Gustavsson och Robin Uller i Väggagymnasiets utbildningskök. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 6
Rickhard Häggqvist skär degen för att få fram pasta i önskad form och längd. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 6
Pastan hängdes upp i några minuter innan den var redo för att kokas. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
4 av 6
Rödbets-biffarna i en stekpanna. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
5 av 6
Medan Robin, Rickhard och Anthon jobbade för Mathörnan lagade de andra restaurangeleverna denna goda rätt. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Robin Uller, Rickhard Häggqvist och Anthon Gustavsson tog emot oss mitt i arbetet med att göra en kokbok om specialkost. I dagens mathörna bjöd de på en vegetarisk, gluten- och laktosfri rätt: Rödbets-biffar med hemmagjord pasta och en kall pepparrotssås.

De tre killarna går hotell- och restuarangprogrammet på Väggagymnasiet i Karlshamn. Specialmatskokboken har de som sitt projektarbete och planerar att bli färdig med den till våren.

Men de vill gärna få in fler tips på vilka maträtter som borde ingå i en bok för folk med matöverkänsligheter.

Vill du bidra till boken så kan du höra av dig till Robin, Rickhard och Anthon på specialkost.vaggaskolan@hotmail.com

 
Recept på Rödbets-biffar med hemmagjord glutenfri pasta och en kall pepparrotssås (4 Portioner):

Biffar
2 st fint rivna rödbetor
1 riven vitlöksklyfta
½ rödlök
3 dl kikärtor
2 msk glutenfri mjölmix
1 ägg
(salt, peppar, oregano, rosmarin, persilja, efter behag)

Gör så här:
Skala och riv rödbetorna och vitlöksklyftan. Finhacka löken och kikärtorna eller mixa i matberedare. Blanda rödbetorna och vitlöksklyftan tillsammans med kikärtorna och löken i en skål. Tillsätt sedan ägg och mjöl, blanda väl och tillsätt sedan örterna. Smaka av med salt och eventuellt peppar. Till sist stek biffen i en stekpanna på medel temperatur.

Kall pepparrotssås
½ dl pepparrot
2 dl laktosfri lätt crème fraîche
½ dl färsk persilja (finhackad)
½ krm socker
1 krm salt

Gör så här:
Skala och riv pepparroten fint. Vispa crème fraîche (först blir den lös och sedan fast igen). Blanda ner pepparroten med crème fraïche och tillsätt den finhackade persiljan. Smaka av med socker, salt och eventuellt peppar.

Glutenfri pasta
300g glutenfri mjölmix
4st ägg

Gör så här:
Blanda samman mjölet och äggen i en matberedare. Blanda till du har fått en slät och klibbfri deg. Låt degen vila i 20 minuter under en kökshandduk. Kavla ut och skär i önskad form och längd på en lätt mjölad yta och häng sedan upp pastan på valfri yta. Koka vatten med lite olja i, tillsätt något kryddmått salt. När vattnet kokar, lägg då pastan försiktigt ner i vattnet låt den koka i 3-4 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".