Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!

Flygstationschefen: "Jag ska omvända dig till att äta fisk"

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 16.43
1 av 4
Mona Grönqvist på sin älskade köksbänk. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Morötter, palsternacka och purjolök skärs i stavar innan de kokas. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 4
Morötter, palsternacka och purjolök skärs i stavar innan de kokas. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Den färdiga saffransfisken i en stor ugnsform. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 4
Den färdiga saffransfisken i en stor ugnsform. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Saffransfisk med rotfrukter och potatis. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
4 av 4
Saffransfisk med rotfrukter och potatis. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Dagens gäst i Mathörnan var Mona Grönqvist som är flygstationschef på Ronneby Airport. Hon berättade om hur hon blivit utskrattad av chefskollegor från andra flygplatser när hon valde att ta tåget till Åre på en konferans.

– Jag åkte liggvagn och det var ju perfekt, tyckte jag. Men det fick man ju höra sen, berättar Mona Grönqvist som lagade Saffransfisk med rotfrukter och kokt potatis.

Vår matreporter Frank Luthardt blev lite tveksam eftersom han egentligen inte äter fisk men Mona var inte orolig.

– Du ska få se, jag ska omvända dig till att äta fisk! säger Mona Grönqvist.

Och när maten var klar var det dags att provsmaka.

– Det var ju helt okej! Det smakar inte fisk och såsen är väldigt god, det är ju den som gör hela rätten, sa Frank Luthardt.

 
Recept på Saffransfisk med rotfrukter och kokt potatis:

1 fryst torskblock
3 dl grädde
½ pkt saffran (¼ g)
1 krm paprikapulver
1 tsk torkad söndersmulad dragon
1 knapp tsk salt
Några tag med svartpepparkvarnen

Potatis
Morötter, palsternacka, purjolök

Gör så här:
Lägg det hårdfrysta torskblocket i en trång smord ugnsform. Koka som hastigast upp grädde och kryddor och häll över fisken. Sätt in formen i ugnen, 200-225 grader i ca 40-45 minuter.
Skala potatisen och låt den koka under tiden fisken är i ugnen.
Skala och skär morötter, palsternacka och purjolök i stavar, ca 8-10 cm långa och några millimeter breda. Koka upp vatten och häll i salt. Först ner med morötterna, någon minut därefter palsternacka och sist purjolök. Lägg i en klick smör efter att du hällt av vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".