Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!
Sturkö

Sverigemästare i mathantverk i Mathörnan

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 11.37
1 av 6
Eva Persson på den egna äppelodlingen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Den färdiga fläskfilén före servering. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 6
Den färdiga fläskfilén före servering. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Efterrätten: Chokladpuckar med vaniljglass och björnbärssås. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 6
Efterrätten: Chokladpuckar med vaniljglass och björnbärssås. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Evas tävlingsbidrag till nästa veckans SM i mathantverk: alliansmarmelad, rabarberchutney med sting, bärgelé och Halloween-jam. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
4 av 6
Evas tävlingsbidrag till nästa veckans SM i mathantverk: alliansmarmelad, rabarberchutney med sting, bärgelé och Halloween-jam. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Evas och hennes mans äppelodling på Sturkö. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
5 av 6
Evas och hennes mans äppelodling på Sturkö. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Evas finaste filé med tryffelkantareller och risotto som bilaga. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
6 av 6
Evas finaste filé med tryffelkantareller och risotto som bilaga. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

I denna veckas Mathörnan begav vi oss hem till Eva Persson på Sturkö som om en vecka ska tävla i SM i mathantverk. Hon vann redan en gång förut, år 2006. Ändå hade Eva en mycket ödmjuk attityd.

– Vi har ju ingen korvkiosk här, men jag får hoppas det går bra... skojade Eva Persson.

Hon bjöd på sin paradrätt: Evas finaste filé med tryffelkantareller. Till efterrät blev det chokladpuckar med glass och björnbärssås och här får du recepten...
 

Huvudrätt: Evas finaste filé med tryffelkantareller
1 dl balsamvinäger
2 msk honung
flingsalt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
600-800 gr fläskfilé
3 msk flytande smör och olja
200 gr bacon
1 äpple
200 gr kantareller
1-2 tsk tryffelolja
70 gr ruccolasallad

Gör så här:
Koka ihop balsamvinäger, honung, 2 krm salt, 1 krm peppar och den finhackade vitlöken i ca 3 minuter. Bryn filén i smör och olja. Salta och peppra och pensla med såsen. Stek i ugnen (175 grader) i 25-30 minuter. Innertemp ca 67 grader.

Fintärna bacon och äpple. Stek bacon och kantareller knaprigt. Låt svalna och blanda med äpple, tryffelolja och ruccola. Tänk på att tryffelolja har en väldigt speciell smak. Var försiktig eller om du inte alls gillar den går det lika bra med en fin olivolja.

Skiva filén, ringla över såsen. Lägg salladsblandningen runt filén på ett uppläggningsfat eller servera på tallrik. Servera med potatisgratäng eller potatiskaka. 

 
Efterrätt: Chokladpuckar med vaniljglass och bärsås (GLASS-I-BÄR)

Chokladpuckar (12 st)
100 gr smör
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 ägg

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen och rör ner smöret. Grädda i muffinsformar som smorts med lite olja (12-15 min, 175 grader). Kort tid ger en kladdigare (men godare) variant.

Bärsås
5 msk vatten
1 dl strösocker
200 gr bär (björnbär, blåbär, hallon eller vinbär)

Gör så här:
Koka vatten och strösocker i några minuter. Rör ner bären med en gaffel. Krossa bären mot kanten och låt dem få ett uppkok. Svalna av.

Placera pucken i en efterrättsskål av glas. Lägg på en kula vaniljglass. Lägg hallon eller andra bär runt omkring och ringla bärsåsen över.

Sås som blir över serveras vid sidan om. Bärsåsen är användbar i många sammanhang, t ex på våfflor, ostkaka, fil samt till konserverade päron eller persikor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".