Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Ånge, Västernorrlands län
Det brinner i Akzo Nobel med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat idag kl 14.13)
P4 Västernorrland
I Förmiddag tar vi upp allt från samhällsfrågor till ny musik. Häng med!
Karlskrona

"Det blir en föreställning om dill"

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 15.57
1 av 2
Per Dunsö lagar mat i radioköket med Frank Luthardt. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
2 av 2
Ugnsgratinerad lax med stekta grönsaker och kall sås. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Per Dunsö, musiker, låtskrivare och skådespelare med särskilt fokus på musik för barn, gästade Mathörnan idag. Samtidigt som han lagade mat och pratade i radio hann han också med att vara kreativ och kläckte idéer till nya musikaliska projekt.

Per Dunsö berättar att han växte upp i en musikalisk familj, men att det tog tid innan han förstod att han faktiskt levde på musiken.

– Det var bara att jag hade roligt med musiken.

– Jag utbildade mig till förskolelärare. Sedan gled jag in i radio- och tv-sammanhang på det här med barnkultur - och så har jag liksom fastnat här, berättar han.

Mest känd är han för barnprogrammet Solstollarna. Själv tycker han att det kan vara lite tråkigt att Solstollarna fortfarande är det som människor vill prata med honom om.

– Men det finns mycket fin musik som vi skrev till det programmet och till Toffelhjältarna, musik som jag är stolt över.

Efter Solstollarna har han arbetat i Blekinge i över 20 år och varit anställd hos Musik i Blekinge.

– Att få vara anställd och sitta och skriva och hitta på med den tryggheten, det har varit ett privilegium. Att få skapa under sådan ro.

I Mathörnan hittar han spontant på en låt om dill när han klipper den till en kall sås till laxen.

– Dill dill dill. Dill, dill!

Det blir en föreställning om dill, skojar Per Dunsö när det är dags för provsmakning av maten.

 
Idag lagade Per ugnsgratinerad lax med stekta grönsaker och en kall sås till 2 personer:

2 laxfiléer
citronpeppar
salt
smör till ugnsformen

4 morötter
2 lökar
honung
vitpeppar
salt
smör och rapsolja till stekpannan

1 dl creme fraiche (34% fett)
1 dl turkisk yoghurt (10% fett)
1 tsk dijonsenap
dill
citronpeppar
örtsalt

Gör så här:
Blanda först ihop alla ingredienser till såsen och ställ den i kylskåpet. Smörj ugnsformen med en klick smör. Torka av laxfiléerna med lite hushållspapper och lägg dem sedan i ugnsformen. Krydda med salt och citronpeppar och lägg en smörklick på varje filébit. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Skala under tiden morötter och lök och skär dem i ganska stora bitar. Stek dem med lite smör och rapsolja i en stekpanna i 10 minuter - först på full värme, sedan kan du sänka värmen. Krydda grönsakerna med salt, vitpeppar och honung när de är färdigstekta. Servera hela rätten med några tomathalvor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".