Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av allt som behövs för att starta dagen.

Kunglig kräftpastey från Göra Lager

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 10.06
Bild från ett kräftkalas i Lousiana på en av Göran Lagers resor. Foto: Göran Lager

Göran Lager kom till studion och berättade mer om vår kräfttradition men bjöd också på ett recept: Kräftpastey med ljummen timjansmörsås. Ett recept som känns helt nytt, trots att det är 400 år gammalt och lagades vid drottning Kristinas hov. Det är ju en svensk tradition att äta kräftor som fått kallna i spad, anser vi, men pastejen med den goda timjansmörsåsen visar att det även finns andra traditioner att återupptäcka.

Det här behöver Du:

100 g ren gäddfilé

2 ägg

salt och peppar

2 krm timjan

1 1/2 dl grädde

10-­15 kräftstjärtar

1 hårt päron, skuret i stavar (5*5 mm)

1/2 dl röda vinbär

Till såsen:

100 g smör

12 tsk timjan eller en färsk kvist

Så här gör Du:

Kör iskyld gäddfilé till färs i mixern eller med stavmixer. Blanda i äggulorna och kryddorna, fortsätt hålla färsen kall och späd med grädde tills den blir smetig. Vispa äggvitorna till hårt skum med lite salt. Vänd ner i gäddfärsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".