Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av allt som behövs för att starta dagen.

Medelhavsgratäng i tomat- och limesås

Publicerat onsdag 30 november 2005 kl 10.13

1 aubergine (ca 300 g)
1 zucchini (ca 250 g)
1 röd paprika
smör, margarin eller olja till stekning av grönsakerna
1 sats tomatsås enligt receptet nedan.
2 tomater, skivade
Till garnering:
1 tsk sesamfrö eller 2 msk rostade solrosfrön

Gör så här:
Skölj och skär auberginer, zucchini och paprika i 1 1/2 - 2 cm
tjocka skivor. Stek dem var för sig i matfett.
Gör tomatsåsen enligt receptet här nedan.
Varva aubergine- och zucchiniskivorna i en stekpanna eller en gratängform. Lägg på paprikaskivorna, tillsätt tomatsåsen och till sist tomatskivorna på toppen. Gratinera i ugnen på 200°C  i 20 minuter.
Strö över sesam- eller solrosfrön innan du ställer fram fatet på serveringsbordet.
Servera med bröd, pasta eller ris.
Tomatsås:
1 lök, hackad (130 g)
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör, margarin eller olja
3 msk tomatpuré
1 – 2 dl krossade eller passerade tomater
2 - 3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm av vardera svartpeppar, ingefära, kummin, kardemumma, gurkmeja och koriander
1/2 limefrukt
Gör så här:
1.Fräs lök och vitlök i matfettet. Tillsätt tomatpurén efter några minuter och låt den fräsa med.
2.Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, salt och kryddor. Pressa limefrukten över och låt såsen koka tills den blir slät och fin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".