Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Speciella tillstånd för torvbrytning

Publicerat tisdag 5 november 2002 kl 15.45
Den svenska torven bör bara få brytas i särskilda områden. Marker med viktiga miljövärden och andra bevarandevärden ska undantas. Det föreslår förre miljö- och energiministern Olof Johansson i Torvutredningen som överlämnats till regeringen.
Han anser att torven har en tydlig roll i ett uthålligt energisystem, som ett viktigt komplement till trädbränslen. Men han pekar samtidigt på torvbrytningens nackdelar, dels en påverkan av natur- och kulturmiljön, samt de utsläpp av växthusgasen metan som torvbrytningen för med sig. I de internationella klimatavtalen klassas idag torven som ett fossilt bränsle och måste därmed konkurera på samma villkor som olja och kol. -Detta missgynnar torvindustrin, eftersom torven snarare bör betraktas som en långsamt förnyelsebar biomassa. Torven måste därför särbehandlas och slippa klassificering för att kunna konkurera på allvar, anser Olof Johansson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".