Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonella i var femte importerad kyckling

Publicerat tisdag 25 februari 2003 kl 15.44
Så mycket som vart femte parti köttberedningar som förs in till Sverige innehåller salmonella. Det visar en rapport från Livsmedelsverket.
Därför kräver branschorganisationen Svensk Fågel nu att allt fågelkött, inklusive köttberedningar, som kommer till Sverige ska ha genomgått motsvarande salmonellakontroll som det svenska innan det saluförs. Annars riskerar vårt goda salmonellaläge och folkhälsan att försämras, befarar Svensk Fågel. Köttberedning är fryst eller kylt färskt kött som injicerats eller marinerats med saltlake, kryddor eller andra tillsatser. Svenskarna äter alltmer kyckling. Förra året var konsumtionen cirka 13 kilo per person vilket är en kraftig ökning sedan föregående år. Importen av kyckling till Sverige ökar - år 2002 fördes det in till Sverige cirka 25 000 ton kycklingar. Cirka 80 procent av det som förs in består av köttberedningar.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.