Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Olden

Radon stoppar kraftverksrenovering

Publicerat söndag 7 september 2008 kl 10.55

För höga halter av det radioaktiva ämnet radon* i tunnlar och bergrum har stoppat det pågående stora renoveringsarbetet vid vattenkraftstationen i Olden i Offerdal.

Ett 20-tal personer har sedan i juni arbetat med restaureringarna, som nu står stilla sedan i torsdags.

E.ON investerar cirka 60 miljoner kronor i upprustning och förnyelse av Oldens vattenkraftverk genom att byta ut merparten av kraftverkets el- och kontrollutrustning.

Bland annat installeras nya transformatorer som placeras ovan mark, skiljda från övrig utrustning, vilket medför en betydande förbättring av både person- och driftssäkerheten.

Transformatorerna har sedan kraftverket togs i drift 1975 funnits i anslutning till maskinrummet djupt nere i berget dit tillträde sker genom en kilometerlång tunnel, från marknivån.

Två sätt man nu ska undersöka som kan minska radonhalten är att antingen försöka ventilera bort radonet eller att förse byggjobbarna med masker och reningspaket, säger Jonas Andrén, informationschef vid kraftbolaget E.ON som äger Oldens kraftverk.

Radonproblemen är kända ända sedan de omfattande tunneldrivningarna under bygget av Oldens kraftverk, i början av 70-talet. Sedan dess sker kontinuerlig mätning av radonhalten i kraftstationen som ligger i ett bergrum under jord.

*Radon: är en färglös, luktlös och radioaktiv ädelgas. Radon bildas när de radioaktiva ämnena uran och torium sönderfaller.

Radonmätning: mätning av radonhalten i luften, främst i byggnader och på arbetsplatser. Mätmetod väljs efter syftet med mätningen. Metodbeskrivningar utges av Statens strålskyddsinstitut (SSI). Gränsvärden ges som årsmedelvärde. Vid den vanligaste mätmetoden används spårfilm i dosa. Det är en plastfilm som påverkas av alfastrålningen från radon så att det blir spår i plastfilmens yta. Efter kemisk behandling kan antalet spår avläsas i mikroskop och radonhalten beräknas. Vid bergarbete (t.ex. gruvarbete) varierar ofta radonhalten under arbetet; därför rekommenderas att gruvarbetare bär egen spårfilmsdosa (persondosimeter). källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".