Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny gränsvärden för radon tvingar fram saneringar

Publicerat onsdag 14 maj 2003 kl 09.55
Nu riskerar ett tusental husägare i länet att bli tvugna att sanera sin hus från radon. Socialstyrelsen överväger nämligen att halvera bequerell gränsvärdet för att minska cancer risken.
Och eftersom alunskiffer som påverkar mängden, är vanligt i berggrunden här i länet så är troligtvis mänga husägare drabbade. I trakterna kring Tandsbyn, Brunflo och Fåker finns det gått om alunskiffer i markerna. Hur många hus som är i riskzonen vet man inte, det kan röra sig om tusentals, men det måste mätas i varje enskilt fall. Det finns statliga bidrag för den som vill åtgärda radonproblemet. Men att dömma av ansökningarna till länsstyrtelsen, ett tiotal förra året och tre hittils i år, är det ingen större medvetenhet om problemet.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.