Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
berg

Bergs kommun tar hjälp av experter

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 06.59

Bergs kommun står inför besparingar på sex miljoner kronor för 2009. Det är två miljoner mer än tidigare prognoser och beror på minskade skatteintäkter. Nu tar kommunen hjälp av experter.

Som ett led i att sätta ytterligare fokus på budgetarbetet får fullmäktigeledamöterna idag möjlighet att diskutera med Kommuninvests experter, vice vd Maria Viimne och Ann Sörman, rådgivare.

– Vi har ett ansvar inför samtliga kommuninvånare oavsett var i kommunen de bor. Det innebär att vi ska satsa där det behövs, men också spara när det behövs. Vi behöver intensifiera budgetarbetet i alla led och ytterst är det ett politiskt ansvar. Jag har bjudit in Kommuninvest därför att de kan ge oss en nödvändig omvärldsanalys och ökad insikt om de verktyg som står till buds, säger BrittInger SteinÖhrnell, kommunchef i Bergs kommun.

I budgetarbetet för 2009 står kommunen inför utmaningen att spara ytterligare två miljoner kronor. Till dessa ska läggas de fyra miljoner kronor som tidigare aviserats.

– Vi fick nyligen nya besked från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om de beräknade skatteintäkterna. Detta har lett till att vi tvingas skriva ned intäkterna med två miljoner kronor, säger BrittInger SteinÖhrnell, kommunchef.

Kommuninvest är en ekonomisk förening där Bergs kommun och ytterligare 227  kommuner och landsting är medlemmar. Inom Kommuninvests verksamhet ryms bland annat utlåning, finansrådgivning, omvärldsbevakning och utbildning.

Kommuninvest representeras av Maria Viimne, vice vd, och Ann Sörman, rådgivare. De kommer att ge en kort information till fullmäktiges ledamöter och därefter ges möjlighet att ställa frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".