Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

- Se upp för kebab av fläskkött

Publicerat fredag 8 augusti 2003 kl 14.20
Östersunds kommuns miljöinspektörer jobbar idag för att försöka kartlägga var salmonellan som hittills drabbat fem länsbor kommer ifrån.
Maria Stenlund är en av hälsoskyddsinspektörna på Östersunds kommun som försöker spåra var salmonella-utbrottet kommer ifrån. - Vi har mycket att göra för tillfället. Vi ska runt och ta prover på olika kebabrestauranger eftersom tre av de som smittats av salmonella uppgett att de ätit just kebab, säger Maria Stenlund till Radio Jämtland. Flera prover - både avföringsprov och prover av kött - har skickats till Smittskyddsinstitutet för analys. Provsvaren väntas bli klara på måndag, men infektionskliniken vid Östersunds sjukhus har redan nu konstaterat att två av de fem misstänkta fallen har samma art av salmonellasmitta och antas ha fått sjukdomen från samma källa. Maria Stenlund råder alla länsbor att vara försiktiga. - Var uppmärksam på hur det ser ut på restaurangen, till exempel om det är smutsigt. Sedan bör man för närvarande undvika kebab av danskt fläskkött. Enligt Lena Holmström på Östersunds kommuns miljö- och hälsoskyddsenhet har tidigare kontroller i Östersund visat att de flesta kebabrestauranger använder nötkött och inte fläskkött. - Men överlag så slarvas det mycket med förvaringen av maten. Och det gäller inte bara kebabrestauranger utan överlag i restaurangbranschen, säger Lena Holmström till Radio Jämtland.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.