Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNET

Jägarna vill förlänga lodjursjakten

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 17.20

Jägareförbundet Mitt Norrland ansöker om förlängd jakttid på lodjur i Jämtlands län, samt utökad tilldelning av lodjur inom Åre och Krokoms kommuner.

Jägareförbundet Mitt Norrland ansöker om förlängd jakttid på lodjur i Jämtlands län till den 15 april, samt en utökad skyddsjakt på 8 lodjur inom Åre och Krokoms kommuner. En ansökan om utökad skyddsjakt på 4 lodjur inom Östersund, Ragunda, Bräcke och Bergs kommuner har tidigare skickats in.  

De inventeringar som genomfördes vintern 2007/2008 visade att det då fanns ca 300-350 lodjur i Jämtlands län och vinterns inventeringar visar preliminärt att antalet lodjur fortfarande är på samma höga nivå. Detta innebär att antalet lodjur ligger 100-150 lodjur över den satta målnivån i Jämtlands län.

Jägareförbundet Mitt Norrland har föreslagit att den överstora lodjursstammen ska minskas på fyra års sikt till de nivåer som anges i Länsstyrelsens förvaltningsplan.

Årets lodjursjakt har förflutit väl inom Åre-Krokoms kommuner och Östersund-Ragunda-Bräcke-Bergs kommuner där den tilldelade kvoten lodjur, 12 respektive 13, fälldes med ett djurs överskjutning vardera redan den 14:e och 11:e mars. Pga svåra snöförhållanden har lodjursjakten dock gått trögt i Strömsunds och Härjedalens kommuner där endast 3 av 11 tilldelade lodjur, respektive 14 av 24 djur fällts vid dagens datum.    

För att de tilldelade lodjuren ska kunna fällas ansöker därför Jägareförbundet Mittnorrland om förlängd jakttid på lodjur i Jämtlands län till den 15 april. Jägareförbundet Mittnorrland ansöker även om en utökad skyddsjakt på 8 lodjur inom Åre och Krokoms kommuner. Tidigare har en ansökan om utökad skyddsjakt på 4 lodjur i Östersund, Ragunda, Bräcke och Bergs kommuner skickats in. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".