Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FRÖSÖN

Han har länets enda fideikomiss

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 10.34

Lars Askerud på Frösön har med sin gård Kråkstaflon länets enda fideikomiss. Det innebär att han enligt gamla lagar bland annat har rätt till femton soldater från Jämtlands regemente vid slåttern och en viss skattefrihet...

Lars Askeruds fastighet är ett fideikommiss, som innebär att gården inte får säljas utan måste ärvas inom släkten. Lars är den femte generationen som nu äger hemmanet.

Då den ursprunglige ägaren inte hade några barn, såldes Kråkstaflon på aktion och Lars mormors föräldrar köpte gården i mitten av 1800-talet.

Eftersom Lars inte har någon son så kommer det bli hans dotter som en gång tar över fastigheten.

Fideikomisserna i Sverige (uppgifter från Wikipedia)

I Sverige skapades ett fideikommiss genom upprättandet av ett fideikommissbrev i vilket man angav vilken arvsordning som skulle gälla för egendomen ifråga. Det vanligaste var att egendomen skulle ärvas odelad från far till äldste son.

Dock förekom att man skrev in så kallad änkesätesrätt, vilket innebar att en änka efter ägaren skulle få sitta i orubbat bo under sin livstid. Först därefter skulle arvtagaren enligt fideikommissbrevet få träda till. Fideikommissbrevet, som inregistrerades hos Kungl Maj:t, gällde före all annan arvsordning.

Fram till år 1810 kunde ett fideikommiss instiftas i fast egendom – i lös egendom kunde så ske ända fram till 1930. Frågan om fideikommissets vara eller inte vara har sedan slutet av 1800-talet ofta debatterats.

Efter många turer i riksdagen och mycket utredande beslöt man 27 november 1963 att de resterande fideikommisserna skulle avvecklas då den sittande fideikommissarien gick ur tiden. Detta beslut trädde i kraft 1 januari 1964. Då fanns det cirka 200 levande fideikommissarier i landet.

Sedan avvecklingslagen trädde i kraft har de flesta fideikommisser avvecklats. 2006 fanns 24 fideikommisser med fast egendom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".