Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SVERIGE

Nu är rötmånaden här

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 14.41

Runt den 22 juli brukar man säga att rötmånaden börjar. Och trots att det inte innebär samma risk som förr i tiden bör man ändå vara försiktig.

-Luftfuktigheten blir lite högre och det brukar vara lite varmare den här tiden, och eftersom bakterier växer till sig lättar i fukt så ska man vara extra försiktig, säger livsmedelsinspektör Frida Wiklund.

Kannan med mjölk på det trendiga cafeet, köttet i köttdisken i den lokala matbutiken är ett par av de klassiska produkterna som man ska vara extra försiktig med under rötmånaden, eftersom de innehåller protein och bakterier gillar det.

Att det kallas rötmånad beror alltså på att luftfuktigheten ökar under augusti, något som bakterierna gillar. Bakterier som redan finns i kött och mjölk förökar sig snabbare om det är varmt och fuktigt. Och när vi får i oss för mycket bakterier så "rötar maten", den blir dålig och den som äter blir matförgiftad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".