Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ranstad / Jämtlands län

Dagmar levde intill uranbrytningen - något hon inte vill göra igen

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 06.38
Dagmar Larsson, hennes make Åke och hans bror har drivit jordbruk kring dagbrottet i Ranstad sedan 60-talet. Trots hälsoriskerna har hon, familjen och djuren mått bra. Men hon vill inte ha tillbaka brytningen av alunskiffer i bygden. Foto: Torbjörn Laxvik/SR

Det finns planer på att bryta alunskiffer i Storsjöbygden. Med påtagliga hälsorisker in på knuten har 74-åriga Dagmar Larsson med familj levt och verkat intill dagbrottet i västgötska Ranstad där den uranhaltiga alunskiffern bröts i början av 60-talet.

- Vi har mått bra hela tiden. Vi har haft mjölkkor och vi har bruckit av den mjölken. Vi har våra barn, två döttrar, och de har mått bra. Vi har verkligen mått bra, men man har ju det där hotet över sig att det kan ställa till det, säger Dagmar Larsson.

Dagmar Larsson, hennes make Åke, och hans bror har brukat marken kring dagbrottet, som nu förvandlats till en sjö. Hon är ganska nöjd med återställningsarbetet som gjorts. Nu har Dagmar och Åke Larsson bara en mindre besättning köttdjur kvar på marken.

- Vi slakatr och äter utav det här köttet och hittills har vi mått bra. De har prövat vårt vatten och drickbrunnarna, men där är det inget som oroar oss så, säger hon.

Både sjön och avfallsupplaget läcker uran och andra tungmetaller ut i vattensystemet. Men ungefär på de nivåer som skiffern läcker i trakten där ingen brytning gjorts. I vilket fall vill inte Dagmar Larsson ha uranutvinningen tillbaka - vilket det finns en risk för. Prospekteringsbolagen har ju kommit tillbaka.

- Det där har vi som ett litet hot över oss och vi hoppas att en sådan här bygd, där vi är så tätt befolkat och är en kulturbygd, så hoppas vi att den får vara som den är, säger Dagmar Larsson.

Torbjörn Laxvik
torbkorn.laxvik@sr.se
063-160634

Uranet i Ranstad Reportageresa

Radio Jämtlands reporter Torbjörn Laxvik bestämde sig för att lära sig mer om hur uranbrytning påverkar en bygd och reste till Ranstad, där sveriges hittills enda urangruva fanns på 60-talet. Följ reportageserien eller läs mer på vår uransida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".