Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
storsjön

Frågetecken kring uranets påverkan

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 15.54

Runt 40 ton uran beräknas rinna ut i Storsjön årligen med bäckar och åar. Vad det betyder för människor och miljö är det ingen som riktigt vet. Men bortsett från möjliga lokalt höga halter är det ingen fara att dricka vattnet säger Annika Lundmark som sysslar med vattenfrågor vid länsstyrelsen.

Runt 40 ton uran beräknas rinna ut i Storsjön årligen med bäckar och åar. Vad det betyder för människor och miljö är det ingen som riktigt vet.

Men bortsett från möjliga lokalt höga halter är det ingen fara med vattnet säger Annika Lundmark som sysslar med vattenfrågor vid länsstyrelsen:

- Inte ur dricksvattensynpunkt. Då är det ingen risk för människors hälsa, säger hon.

¤ Kan det vara någon annan risk?

- Vi vet ju egentligen ingenting - vi vet väldigt lite om effekterna på ekosystemet som sådant. Så det är det svårt att uttala sig om, säger Annika Lundmark.

Mätningar som Continental Precious Minerals gjort visar på uranhalter på ett eller ett par mikrogram per liter Storsjövatten. Och det är långt under livsmedelsverkets riktvärden. Lokalt vid utlopp har högre halter mätts upp och som tidvis kan närma sig de koncentrationer som betraktas som otjänliga.

Kommunerna eller länsstyrelsen gör inga egna rutinmätningar för att att hålla koll på uranhalterna, men länsstyrelsen ska skaffa sig kunskap vad det naturliga uranutflödet betyder för djur, växter och människor. Inte minst för att kunna följa vad en eventuell gruvbrytning kan innebära.

Länsstyrelsen hoppas på hjälp med kunskapsinhämtningen.

- Ja, det ska vi kika mera på. Vad kommunerna kan bidra med, vad vi själva kan göra och vad prospekteringsföretaget kan komma med.

¤ Bolaget kanske vill överdriva hur mycket uran som rinner ut naturligt?

- Så kan det vara, säger Annika Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".