Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtlands län / Sverige

Ja till ny rovdjurspolitik

Publicerat onsdag 21 oktober 2009 kl 17.40
1 av 2
2 av 2
Jessica Backeryd. Foto: Marcus Frånberg

Idag röstade riksdagen ja till förslaget om en ny rovdjurspolitik. Inplantering av vargar från Ryssland, tillåtelse av licensjakt samt större lokalt och regionalt inflytandet över vargstammen, det är huvuddragen i det som klubbades igenom. Vargarna ska heller inte få vara fler än 210 stycken.

- Det här är något som vi har efterfrågat i flera år, att besluten ska fattas närmre de som berörs, säger Jessica Backeryd, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtlands län

Den störtsa skillnaden från idag är att länsstyrelsen kan bli snabbare i deras beslutsfattande. Annars är det samma lagstiftning som gäller, säger Jessica Backeryd. 

- Men risken med det här är att vi kan få väldigt höga förväntningar på oss och att det kanske blir en press på oss, att vi ska kunna besluta om andra saker än det som är beslutade sedan tidigare.

I förslaget som röstades igenom på onsdagen ligger förutom att flytta en del beslut från Natrurvårdsverket till landets länsstyrelser också att vargstammen tills vidareska begränsas till 210 djur. Dessutom ska 20 vargar från Ryssland föras in i Sverige för att minska inaveln.

Licensjakt ska hålla stammen på önskad nivå samt att landet ska delas in i tre områden för rovdjursförvaltning.

Eventuella problem med förslaget kan för vissa grupper vara att fatta obekväma beslut på regional nivå. Ett beslut som är taget nationellt kan i vissa fall vara lättare för tjänstemän lokalt att luta sig emot. Hot har förekommit och det kan bli ett problem.

- Den risken finns naturligtvis. Nu hoppas jag att det inte ska behöva bli så och att människor förstår att vi utför vårt jobb och att vi hela tiden har det här politiska beslutet och lagstiftningen som grund för vårt arbete, säger Jessica Backeryd.

Marcus Frånberg
marcus.franberg@sr.se
063-160637

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".