Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
berg

Okunskap bakom uranmotståndet

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 14.48

Chefen för myndigheten Bergsstaten, bergmästaren Jan-Olov Hedström, tycker att Sverige borde tillåta uranbrytning - om det inte skadar hälsa och miljö. Bättre att bryta uran här än i andra länder som inte har lika hård miljölagstiftning, dessutom så bottnar ifrågsättande av en svensk gruva grundas i okunskap säger han:

- Ja, det är många som inte kan det här och är oroliga. Och de hänvisar till 60-talets erfarenheter i Ranstad eller svinerier i andra länder och menar att det skulle kunna bli liokadant i Sverige. Det skulle vara helt omöjligt, enligt min mening, säger Jan-Olov Hedström.

Bergsstaten är den myndighet som ger tillstånd till provborrningar och gruvverksamhet och bergmästarens uttalanden ligger väl i linje med vad statsminister Fredrik Reinfelt uttryckte för en dryg månad sedan när han gav signaler om framtida uranbrytning i Norrlands inland. Det i sin tur kan anses följdriktigt av regeringens beslut att gamla kärnreaktorer kan ersättas med nya. Sammantaget känner urangruveförespråkarna vind i seglen.

- Det förvånar mig att en myndighetschef gör sådana uttalanden, säger Lena Olsson, kommunalråd i Berg där ju en gruva planeras.

+ Men i sakfrågan, litar du inte på svensk miljölagstiftning att den skulle hålla emot så att hälsa och miljö inte drabbas?

- Jag hoppas ju att det är så. Jag vill ju kunna lita på att miljölagstiftningen skulle hålla. Men den enda lagen som tycks vara förhandlingsbar är miljölagen - man förhandlar om arbetstillfällen, säger Lena Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".