Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt om branden i Östersund

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 11.14
1 av 13
Taket är helt uppbrutet och övre delen av huset är utbränt. Foto: Jessica Brander
2 av 13
Brand på Prästgatan. Foto: Johanna Gadd/SR
3 av 13
Kraftsamling vid Prästgatan. Foto: Ellen Ulvås
4 av 13
5 av 13
6 av 13
Elisabeth Norlén. Foto: Håkan Lundqvist
7 av 13
Butikerna Rut m.fl. och Lindex är värst drabbade i branden. Foto: Räddningstjänsten
8 av 13
Taket är helt uppbrutet och övre delen av huset är utbränt. Foto: Jessica Brander
9 av 13
Bengt Svedberg, räddningsledare. Foto. Jessica Brander
10 av 13
11 av 13
Erik Tullsten. Foto: Jessica Brander
12 av 13
13 av 13

Drabbade hjälper varandra

Tisdag 19 januari
Branden i Östersund ställer till stora problem för både boende och affärsidkare. Nu hjälps företagare åt för att lösa situationen.

Tandläkaren Erik Tullstens praktik är bara rökskadad och när den är sanerad kommer han hjälpa en kollega som står helt utan lokal efter branden.

- En annan tandläkarmottagning på Prästgatan 30 är helt förstörd efter branden.  De kommer vi att försöka hjälpa i möjligaste mån. Vi ska försöka att ställa upp med en behandlingsstol så att de kan ha sin verksamhet igång, säger Erik Tullsten.

Utbrända lägenheter
Branden i huset på Prästgatan började på vinden i söndags kväll och spred sig till lägenheten under. En lägenhet är i stort sett utbränd, ytterligare två lägenheter är vatten- och rökskadade. De boende i övriga lägenheter har fått eller får inom ett dygn tillgång till sina bostäder, enligt Peter Boström, marknadsområdeschef för Norrvidden fastigheter.

Tvingas söka nya lokaler
Företaget Kornboden och Storsjömäklarna, och Butikerna Lindex och Rut med flera kommer fortsatt att vara stängda och de tvingas hitta andra lokaler medan övriga affärsidkare i huset troligtvis öppnar i morgon, enligt Peter Boström.
Men elen är fortfarande avstängd i huset och i Erik Tullstens fall så innebär det att han får stå vid avspärrningarna även idag och informera sina patienter om att de inte kommer in på mottagningen.

Många små glödbränder

Tisdag 19 januari

Räddningstjänsten jobbar fortfarande med att släcka glödbränder i huset på Prästgatan 30 i Östersund. Det ligger och pyr lite här och var i väggarna. Släckningsarbetet kommer troligen att pågå mot sena kvällen och huset kommer att bevakas under natten.

- Det pyr fortfarande lite här och var i huset. Det är flera glödbränder i trossbotten och i väggar, säger Leif Nord, inre befäl vid Räddningstjänsten.

Brandmännen jobbar intensivt med släckningen och använder sig bland annat av skärsläckare för att komma åt. Det är svårsläckt och de får följa värmen i väggarna för att lokalisera vart det glöder.

- Vi kommer troligen att fortsätta letandet av glödhärdar under hela kvällen och tre män kommer att bevaka huset under natten, säger Leif Nord.

Branden blossade upp
På tisdagsmorgonen började det återigen att brinna i Lindexhuset på Prästgatan 30 i Östersund. Räddningstjänsten i Östersund fick larmet strax före klockan 8 på tisdagmorgonen. Branden hade blossat upp i en vägg i en av lägenheterna.

Vi har en glödbrand inne i väggen och vi har fyra brandmän som är inne och river i väggarna, sa räddningsledare Bengt Svedberg till SR Jämtland vid 10-tiden.

- Det har varit en våldsam värme här uppe och värmen kryper ner i väggarna.

Kan bli fler småbränder
Han bedömmer att de har branden under kontroll och ser ingen risk att branden ska sprida sig. Men det kan börja brinna igen.

- Vi kommer kanske även i fortsättningen att få åka ner och släcka mindre bränder, säger Bengt Svedberg.

I och med att branden nu blossat upp igen skadas huset ytterligare av släckningsarbetet.

Brandorsaken är fortfarande okänd

Tisdag 19 januari
Det kommer att dröja innan det finnas något svar på varför fastigheten på Prästgatan i Östersund började brinna. Svårigheterna att släcka branden gör att polisens tekniska utredning försenas. Tidigast i morgon kan man vara igång tror polistekniker Per Handspik.


Stora kostnader efter branden

Tisdag 19 januari
Det kommer att bli dyrt att renovera, eller att rent av bygga upp det brandhärjade Lindexhuset på nytt. Försäkringsbolaget får ta smällen, och kanske deras kunder.

Skadorna på det brandhärjade Lindexhuset i Östersund har blivit omfattande, både av själva branden och av vatten från släckningen. En närmare undersökning krävs nu för att avgöra om det blir renovering eller rent av rivning och återuppbyggnad från grunden.

Länsförsäkringar som tidigare fått stora kostnader för återuppbyggnad av bland annat Brunflobadet får ta smällen. Det kan få en betydelse för bolagets kunder, men skadechefen Tommy Erlandsson säger att det inte behöver påverka premierna.

- Det kan ha en påverkan. Men det här är inte bara en kostnad för oss. Även vi har en försäkring och därmed brabbar det inte bara vår kassa, säger Tommy Erlandsson på Länsförsäkringar.Huset är svårt skadat

Måndag 18 januari
Det är osäkert om det eldhärjade huset på Prästgatan går att bygga upp igen. Det säger Norrviddens marknadsområdeschef Peter Boström. Alla tre lägenheter i det hus som brann är förstörda och flera har blivit hemlösa.

I morgon tisdag görs en inspektion och efter den kan man besluta om återuppbyggnad eller rivning.

- Norrvidden ska säkra huset nu, rökskadade lägenheter saneras. Men om huset som brann kan byggas upp är osäkert, säger Peter Boström på Norrvidden.

Hemlösa efter branden
I dag hölls ett möte med de evakuerade och där var stämningen tryckt. Några hade fått lämna sina hem utan att få med sig något alls, en person hade en kasse med ett nyinköpt klädombyte. Norrvidden har hjälpt till att hitta tak över huvudet åt de evakuerade och i går ringde företaget runt till alla berörda för att kolla att det löst sig.

Alla tre lägenheter i det hus som brann är förstörda. Andra som bor i huset intill kan flytta tillbaka redan i morgon. Ulrika Nilsson var en av de som evakuerats efter branden. Hon bor i huset intill det som brann.

- De säger att det bara är röklukt i våra lägenheterna som ligger i huset intill. De börjar med sanneringen i dag så vi ska kunna flytta hem imorgon, säger Ulrika Nilsson.Hårt drabbade av branden

Måndag 18 januari
Butikerna Lindex och Rut med flera är de två butiker som drabbats värst i den stora branden i Östersund. Men det är inte bara butikerna i det eldhärjade huset som drabbats. Ett helt kvarter har spärrats av för släckningsarbetet.

När Martin Larsson kom till sitt jobb på friluftsbutiken Naturkompaniet på måndagsmorgonen så var gågatan avstängd från Stjärntorget till Törnstensgränd. Hans butik ligger i det avspärrade området, och därmed har de tvingats hålla stängt under dagen.

- Det är en dagskassa som går förlorad, säger Martin Larsson.Brandmännen kämpar fortfarande

Måndag 18 januari
Släckningsarbetet på Prästgatan i Östersund pågår fortfarande. Just nu skumlägger brandmännen huset för att säkerställa att branden inte blossar upp igen. Det ryker fortfarande rätt kraftigt från huset och här och var blossar det upp eld, säger insatsledare Kent Eriksson.

- Läget känns ganska stabilt. Vi håller fortfarande på att rycka plåt. Det ligger och pyr och brinner under plåtarna och när vi får ned dem känns det som om vi har branden under rätt bra kontroll, säger Jörgen Eriksson som är räddningsledare.

Drabbade affärer
Butikerna Lindex och Rut med flera är de två butiker som drabbats värst i den stora branden i Östersund.

- Det är en otroligt lukt av brandrök och det droppar vatten från taken inne i butikerna, säger insatsledare Kent Eriksson

Prästgatan avstängd
Stora delar av området kring det brinnande huset på Prästgatan är avstängt. Det går alltså till exempel inte att nå butiker och företag som har ingång från den delen av Prästgatan.

Brandorsaken är okänd men branden har startat i vindsvåningen i delen som vätter mot Biblioteksgatan, enligt räddningstjänsten.


Viss spridningsrisk finns

Måndag 18 januari
Det brinner fortfarande i centrala Östersund. Det finns fortfarande en viss spridningsrisk och insatsledare Kent Eriksson säger att det är lite för tidigt att säga att de har full kontroll på branden.

- Det finns fortfarande en lite spridningsrisk. Vi letar brandhärdar och försöker att släcka allt eftersom, säger insatsledare Kent Eriksson.

Enligt Kent Eriksson finns ingen risk att branden ska sprida sig till andra intilliggande hus. Arbetet fortsätter nu för fullt och under förmiddagen har man fortsatt att bryta upp taket för att komma åt branden.

- Vi är inte riktigt hundra på att vi har hittat allting än, så det är lite väl tidigt att säga att vi har full kontroll, säger Kent Eriksson.

Svårjobbat
- Det är svårjobbat på grund av takkonstruktionen, med takplåt och annat. Men med hjälp av en kranbilen vi fick hit vid 2-tiden har vi lyckats få upp ett litet hål och kunnat komma åt branden lite bättre, säger brandbefälet Anders Sigfridsson till SR Jämtland vid 6-tiden.

- Skadorna på huset kommer troligen att bli omfattande, framförallt vattenskadorna, säger han. Men mer exakt hur stora skador det blir är för tidigt att säga.

Men de materiella skadorna är en sak. Ingen människa har skadats i branden.

Brandorsaken är okänd men branden har startat i vindsvåningen i delen som vätter mot Biblioteksgatan, enligt räddningstjänsten.Stora värden har förstörts

Måndag 18 januari
Stora värden har förstörts vid branden på Prästgatan i Östersund. Hela fastigheten är vattenskadad. Privatpersoner har fått sina hem förstörda och butiker och kontorsarbetsplatser har drabbats.

- Det är tragiskt att se, säger Peter Boström som är marknadsområdeschef vid fastighetsägaren Norrvidden.
Hela fastigheten är vattenskadad och vattnet rinner utanpå huset.
De som bor i huset och i intilliggande hus fick igår tak över huvudet, berättar Peter Boström.
- Vårt jobb nu är att fortsätta att ringa in lokalägare till butikerna. Vi ska ta kontakt med de som hyr av oss för att ordna nya lägenheter och lokaler, säger han.Många stängs ute från sina jobb


Måndag 18 januari
De som bor i brandhuset och huset intill fick lämna sina hem på söndagkvällen och nu på morgonen kan de som har sina arbetsplatser på Prästgatan 28 och 30 inte komma in till sina jobb.
- Det är otäckt! Kollegor till oss har drabbats, säger Elisabeth Norlén

Elisabeth Norlén arbetar på en tandläkarmottagning och hon funderar över hur hon ska nå patienter som är inbokade för besök på praktiken och ombesörja allt praktiskt som branden ställer till.
- Vi kan inte komma åt vår tidbokning och vår telefonsvarare är säkert full, men den kan vi inte heller komma in till, förklarar Elisabeth Norlén.
Hon stod på morgonen utanför huset och hoppas på det sättet komma i kontakt med patienter.Evakuerade fick bo på hotell

Måndag 18 januari
De som bor på Prästgatan 30 och det angränsande huset, Prästgatan 28, har evakuerats på grund av branden. Sammanlagt finns 15 hyresgäster i de båda husen, enligt polisen. Ett drygt tiotal av dem har fått övernatta på hotell Emma på samma gata.

Där berättar hotellets Marianne Hising- Kristiansson. Hon stannade kvar på hotellet igår kväll  eftersom hon inte vågade ge sig ut från hotellet.

- Senare under natten lugnade det ner sig och jag kunde åka hem, men nu är jag på plats igen för att ordna frukost till de evakuerade, säger hon till SR Jämtland.River för att släcka storbrand

Måndag 18 januari
För att få kontroll på den omfattande branden på Prästgatan i centrala Östersund, fick räddningstjänsten börja riva huset uppifrån. Rivningen började vid tre-tiden i natt och räddningstjänstens inre befäl Håkan Olsen bedömde vid 4-tiden att rivningen ska leda till att räddningstjänsten får branden under kontroll inom en timme. 

Branden bröt ut strax före klockan 18 på söndagskvällen, och räddningstjänstens brandmän har under hela kvällen och natten kämpat med att få den under kontroll.

– Det brinner i väggar och bjälklag, och vid tre-tiden fick vi fram en hög kran så att vi kunde börja riva delar av byggnaden uppifrån för att komma åt brandhärdarna, säger Håkan Olsen, som är inre befäl på räddningstjänsten Jämtland.

De som bor i huset och även grannhuset har evakuerats. Det handlar om ungefär 15 lägenheter. De evakuerade finns nu antingen hos sina anhöriga eller på hotell.

Kraftig rök spreds över Östersund, men det finns inga rapporter om att någon har skadats i branden eller farit illa av röken. Eftersom brandrök kan vara skadlig uppmanas de som bor nära branden att hålla fönster och ventiler stängda. 

Även sjukhuset påverkades av brandröken och där stängdes ventilationen av så att rök inte skulle tränga in på vårdavdelningarna.

Delar av huset har vattenskador efter släckningsarbetet.

– När vi har fått kontroll på branden kommer eftersläckningsarbetet troligen ta största delen av måndagen och sedan kommer det ju att ta veckor och månader att återställa detta, säger Håkan Olsen.

Räddningstjänsten hade 25 man på plats, men de som var med från början har blivit avlösta.

– Vi bytte ut personalen mellan klockan tolv och ett, säger Håkan Olsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".