Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JÄMTLANDS LÄN

Få länsbor får motion på recept

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 06.54
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Länet ligger långt under riksgenomsnittet när det gäller Fysisk aktivitet på Recept, så kallat FaR. Riksgenomsnittet är runt 1 000 recept per år. I vårt landsting är det ca 300.

- Jag tycker att fler recept skulle kunna skrivas ut, det finns en stor utvecklingspotential, säger Sofia Eriksson som samordnar Fysisk aktivitet på recept inom landstinget.

FaR har funnits på många av länets hälsocentraler sedan sex år tillbaka och antalet recept har de senaste åren legat mellan 250 och 300 stycken.

Tidigare har det bara varit personal på hälsocentralerna som skrivit ut FaR men nytt för i år är även att specialistsjukvården, till exempel på reumatologen, efterfrågar möjligheten att skriva ut FaR till sina patienter.

- Det är positivt att fler ser fördelarna med aktivitet och motion på recept, säger Sofia Eriksson.

Det är stora skillnader mellan hälsocentralerna hur flitiga de är att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Tendensen är att det skrivs många recept i början och att det avtar när det gått en tid.

- Det skrivs ut alldeles för få recept på fysisk aktivitet och motion idag. Sjukvården gör som de brukar, skriver ut

recept på läkemedel och inte på motion, säger Lillemor Nyberg, distriktsläkare som sitter i nationella FaR-gruppen.

Fysisk aktivitet på recept, FaR, innebär att läkare eller sjuksköterska skriver ut recept på fysisk aktivitet till patienter som själva utför aktiviteten. Patienten väljer om den vill motionera själv eller i grupp och i länet finns flera aktivetsarrangörer för FaR-patienter med olika inriktningar, det kan till exempel vara stavgång, gympa, dans, PROs sittgympa, simning men gemensamt för samtliga aktiviteter är att de är lågintensiva.

De flesta som får FaR har en diagnos i botten, vanligast är diabetes och högt blodtryck, andra diagnoser kan vara övervikt och problem med leder men FaR skrivs även ut till patienter med ångest, depression och sjukskrivna.

Till skillnad från vanliga recept på läkemedel får alla medicinskt utbildade med yrkeslegitimation skriva ut recept på fysisk aktivitet, vanligast är att läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".