Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
östersund

Nya regler för idrottsbidrag

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 05.32

Östersunds kommun har infört nya regler för bidrag till idrottsföreningarna. Det blir mer pengar till de äldre barnen och mindre till de yngre.

Tidigare har föreningarna fått lika mycket pengar för alla barn oavsett ålder. Det ska vara en ekonomisk morot för föreningarna att behålla tonåringarna.

Per Svens är sportchef för fotbollsklubben OPE IF: - Det kan nog vara en bra sak för att öka motivationen hos föreningarna att satsa på ungdomarna, det kan vi bli mycket bättre på, säger Per Svens, sportchef för fotbollsklubben OPE IF.

De nya bidragsformerna från och med första januari i år innebär att föreningarna får mest pengar för aktiva över 13 år och minst för sju-åttaåringarna.

- Syftet är att uppmuntra föreningarna att ha aktiviteter även för de ungdomar som inte vill hårdsatsa och få dem att stanna kvar inom idrotten, säger Karin Thomasson, miljöpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Flera idrottsföreningar har problem med att de tappar många aktiva när de kommer till tonåren.

Orsakerna till det kan vara många men ett av problemen är att det ofta saknas aktiviteter för de tonåringar som vill fortsätta idrotta för skojs skull och inte för att bli bäst.

Jämtland Härjedalens Idrottsförbund driver linjen att klubbarna ska erbjuda både breddidrott och elitsatsning för barn över 12 år.

Ett åldersindelat ersättningssystem är ett sätt för kommunen att förmå föreningarna att jobba åt det hållet.

- Idrotten ska vara tillgänglig för alla och inte bara för dem som är bäst och på sikt handlar det om folkhälsa, rörelse blir en naturlig del av livet, säger Karin Thomasson.

De olika ersättningarna för aktivitetsstödet till föreningarna är följande:

7-8 år 5:50 kronor/deltagare

9-12 år 7 kronor/deltagare

13-20 år 8 kronor/deltagare

Kultur- och fritidsnämnden har budgeterat totalt 3,8 miljoner kronor i verksamhetsbidrag till föreningarna för 2010, det är cirka 200 000 kronor mindre än förra året men det beror på att antalet aktiva ungdomar är färre i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".