Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtlands län /Sverige

Kärnkraften delar centern

Publicerat söndag 31 januari 2010 kl 09.39
1 av 2
Håkan Larsson. Foto: Alexander von Sydow/Arkiv Scanpix
2 av 2
Per Åsling. Foto:SR

Det tycks råda delade meningar inom centerpartiet när det gäller vilket beslut centerstämman fattat i energiöverenskommelsen, och bygget av nya kärnkraftverk.

Enligt centerns partiledning har centerstämman beslutat att de tio kärnkraftverk som finns i dag kan ersättas med tio nya som är större. Den uppfattaningen har också ledarskribenten på Östersunds posten, Anna Stjernström, och Per Åsling som centerns enda riksdagsman från länet. Men Håkan Larsson, tidigare riksdagsman för centern, har en annan uppfattning om vilket beslut man tagit och är kritisk till att man öppnar för nybyggnad.

- Jag upplevde aldrig att centerstämman sa ja till nya reaktorer. Däremot står det väldigt tydligt i beslutet att man ska fasa ut icke långsiktigt hållbara energikällor och att vi ska satsa på ett energisystem med förnybar energi. Och jag har svårt att se att det är ett klartecken till nya reaktorer, säger Håkan Larsson.

De delar av energiuppgörelsen som innebär en större satsning på förnyelsebar energi är Håkan Larsson förstårs nöjd med. Men överenskommelsen mellan regeringspartierna innebär en kompromiss. För att få mer förnyelsebar energi gick centern med på att tillåta ersättning av tio kärnkraftverk.

Går emot partiet
I mars väntas ett lagförslag om att avskaffa avvecklingslagen, ett gammalt riksdagsbeslut om att aldrig bygga mer känrkraft. Om förslaget röstas igenom är det alltså fritt att bygga nya kärnkraftverk när de gamla är utslitna.
Men tre riksdagsmän från centern har sagt att de säkert eller antagligen ska rösta nej, och det behövs då bara en till för att fälla hela förslaget.

Splittring eller inte?
Det finns alltså en stor skillnad mellan partilednignen och många av de som röstar på partiet. Men Håkan Larsson vill inte tala om en splittring i partiet.

- Att det finns ett mycket starkt motstånd mot ny kärnkraft, och att avvecklingen bör fortsätta, det är helt riktigt och så upplever jag det särskilt i Jämtlands län. Och naturligtvis är det ett problem att det finns olika uppfattningar i den här frågan.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".