Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gäddede/Stockholm

Nytt stöd kan rädda medborgarkontor

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 06.04
Jan-Olof Andersson. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek

Medborgarservice i Frostviken kan räddas kvar om Strömsunds kommun får ta del av nya statliga pengar som öronmärkts för lokala servicelösningar.

I torsdags berättade Radio Jämtland att Strömsunds kommun sagt upp avtalet om medborgarservice i Gäddede.

Sedan kommunen 2007 stängde sitt lokalkontor i Gäddede har föreningen Frostviksfjäll fått bidrag från kommunen som gjort att de kunnat hålla en anställd på halvtid som servat både kommunivånare och turister.

Nu kommer den halvtidstjänsten av allt att döma att upphöra.

Detta har väckt stark oro i Frostviken. Ulla Jonsson på Frostviksfjäll kallar kommunens agerande för ett hårt slag.

Jan-Olof Andersson, moderat kommunalråd i kommunen berättar varför man sagt upp avtalet:

- Det beror på att vi har 22 miljoner mindre i skatteintäkter att fördela jämfört med året innan, och det får konsekvenser inte bara i Frostviken utan i hela kommunen.

Men Jan-Olof Andersson tycker inte att Frostvikenborna ska vara oroliga:

- Dels har jag varit och pratat med finansdepartementet och beskrivit situationen i Frostviken och Backe, men framförallt är jag glad över att regeringen nu avsatt 17 miljoner kronor i projektmedel. De är öronmärkta för service i glesbygd och jag tror att Strömsunds kommun har stora möjligheter att få ta del av de pengarna, säger han.

Pengarna kommer kommunen att söka från Tillväxtverket.

- Vi söker för Backe- och Frostvikenområdet, tanken med pengarna är att försöka knyta statliga myndigheter och andra serviceorgan till den lokala servicem, för att samordna på ett bra sätt, det kan handla om polis eller försäkringskassan till exempel. Och det är upp till invånarna vad man har för behov och hur man vill organisera det här, säger Jan-Olof Andersson till P 4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".