Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KAXÅS/OFFERDAL

Bygden splittras av vindkraftfrågan

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 15.33
1 av 2
Pär-Anders Andersson, Åflo/ Kaxås. Foto: Karin Bodén SR Jämtland
2 av 2
Sune Sjöström, Åflo/Kaxås. Foto: Karin Bodén SR Jämtland

Frågan om vindkraftsutbyggnad i Kaxås har blivit så infekterad att byalagets ordförande lämnade sin post.

Det är dags för länets kommuner att bestämma om vindkraften - var ska vindsnurrorna få byggas? Inom kort tar bland annat Åre, Härjedalen och Krokom beslut om översiktsplaner för vindkraft.

Vindkraftsutbyggnad - en kontroversiell fråga
Vindkraftplanerna har väckt starka reaktioner till exempel i Kaxås i Krokoms kommun. Där har byalagets ordförande hoppat av sin post till följd av bråk om en vindkraftspark. Pär-Anders Andersson fick ta över ordförande klubban.

- Ordinarie ordförande sa upp sig med omedelbar verkan, så jag tar över nu fram till årsmötet. Det har varit väldigt påfrestande för henne hon har fått telefonsamtal och mejl både från förespråkarna och motståndarna och det har varit ganska hårda ordalag, säger Pär-Anders Andersson.

Konflikten handlar om var vindkraftsverken ska tillåtas i Kaxåsbygden. Vindkraftsföretagen och de bybor som äger marken är överens - ett område söder om byn - på andra sidan sjön blir bra. Men det området är helt otänkbart för andra bybor som hävdar att hela bygden kommer att tappa sin själ, utsikten blir förstörd och bullret från snurrorna kommer att störa.


Stämningen är hätsk på byn
Nu har bråket gått så långt att människor i bygden mår riktigt dåligt. Stämningen i byn är hätsk, en del vågar inte ens gå till affären för att handla.

- Man blir uppgiven. Jag bor på en släktgård som gått i arv från 1750 men man börjar fundera ska man flytta från gården. Det är oerhört tragiskt. Det säger Karl-Göran Eriksson från Höviken utanför Kaxås. som är en av vindkraftsförespråkarna.


Konflikten har gått för långt
Det finns egentligen bara en sak som de båda sidorna är överens om och det är att konflikten har gått för långt. Och för att i framtiden förhindra liknande bråk i Kaxås eller i andra kommuner som också står inför tuffa beslut om vindkraftsetableringar är det viktigt med information på ett tidigt stadium.

- Kommunen och vindkraftsföretagen skulle ha gått ut mycket tidigare och berättat för oss bybor om vad som var på gång, som det har blivit nu så har vi ju blivit tagna med total överraskning, säger Sune Sjöström som är emot de vindkraftsetableringar som nu diskuteras.

Karin Bodén, SR Jämtland
karin.boden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".