Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
JÄMTLANDS LÄN

Landstinget minskar antalet AT-läkare

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 17.11

Landstinget har beslutat att minska antalet AT-läkare från 20 till 16 stycken varje år för att spara pengar.

AT-läkare har gjort klart sin läkarutbildning och har en anställning under handledning.

Den här besparingen tycker Gunnar Green som är ordförande i läkarfacket i länet både är en kortsiktig och dålig lösning.

– Lösningen är ju inte att tokspara, utan att ha en mer långsiktig plan. Nu har man till exempel sagt att man ska minska antalet AT-läkare, för att spara pengar, men AT-läkarna är den enda rekryteringsbas vi har för framtida läkare. I början av 1990-talet hade vi ett stopp på utbildningen av specialistläkare och det har kostat mycket i form av stafettläkare efter detta, säger Gunnar Green, ordförande i läkarfacket i länet.

Alla landsting i landet har ett gemensamt ansvar för att ta emot AT-läkare, dvs nyutbildade läkare som har en anställning under handledning under 18 månader. Hur många som varje landsting ska ta emot avgörs av befolkningens storlek. Jämtland har länge tagit emot 20 AT-läkare per år, trots att länets kvot egentligen bara är 16. Nu minskas andelen för att spara pengar.

– Det är ju som en del i den totala översynen för att klara ekonomin 2011, säger landstingets personalchef Björn Ahlnäs.

Ser ni någon risk med det här?

 – Vi har gjort en risk- och konsekvensbedömning, och vi ser ingen större risk även om det är en viktig del i den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Björn Ahlnäs.

Om landstingets ekonomi blir bättre kan antalet AT-läkare komma att öka igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".