Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SOCIALA MEDIER

Politiker vill nå väljarna via nätet

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 05.00
1 av 2
Katarina Nyberg Finn bloggar. Foto: Annelie Lanner/SR Jämtland
2 av 2
Klicka för grafik: Sociala medier

En majoritet av de politiker som står överst på listorna i landets kommuner i höstens val kommer att använda sig av sociala medier som facebook, twitter och bloggar för att nå ut till väljarna. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Katarina Nyberg-Finn är en av de politiker som kommer att blogga, twittra och använda facebook för att nå väljarna.

– De fördelar jag ser då är att jag kan på ett ocensurerat sätt få ut mina synpunkter och mina åsikter, säger Katarina Nyberg-Finn.

Hur ofta uppdaterar du dina sociala medier?

– När det gäller bloggen absolut varje dag. Sen kan det vara svårt om man är i delar av Jämtland där det är dålig uppkoppling och då kan det bli lite sämre det mindre, men dagligen, helst ett par gånger per dag.

Vad väljer du att skriva om?

 – Det är väldigt blandat. Inledningsvis har det varit mycket rikspolitik och så väljer jag ofta att kommentera det som står i lokaltidningarna så det är en salig blandning av alla möjliga ämnen.

Sveriges Radios enkät om hur politiker använder sociala medier, som bloggar, facebook och twitter skickades ut till närmare 2000 förstanamn på listorna till kommun- och landstingsvalen runt om i Sverige.

Hälften av dem svarade, varav 53 är politiker i Jämtlands län.

Av de som svarade i Jämtlands län svarade 86% att de tänker använda sig av sociala medier för att få ut sitt politiska budskap till väljarna i valet, och 70% tycker att sociala medier är viktiga eller mycket viktiga i valrörelsen.

Men Henrik Oscarsson som är professor i statsvetenskap i Göteborg och som forskar på väljarbeteenden tror inte att väljarna kommer att möta politikerna vid datorerna. Han säger att det bara är de redan intresserade och kunniga som följer politikerna i de sociala medierna, och de jag möter och frågar i Östersund stödjer den tesen.

Kommer du att läsa politikerbloggar inför valet?

– Nä, det tror jag inte. Jag är inte så insatt och tycker inte att det är så intressant, säger Sara Hemmingsson.

– Nej. Jag är teknikfientlig. Jag använder aldrig facebook eller twitter, säger Kalle Hyttsten

– Nej, jag läser hellre tidningen, säger Doris Karlsson.

Fakta om enkäten

Sveriges Radios enkät om politikerna i de sociala medierna skickades ut till närmare 2000 förstanamn på listorna till kommun- och landstingsvalen runt om i Sverige. Hälften av dem svarade, varav 53 är verksamma i Jämtlands län.

Alla riksdagspartier finns representerade bland svaren. I Jämtlands län svarade lika många kvinnor som män, och flest i åldrarna 46-65.

Av de som svarade i Jämtlands län uppgav
58% att de är politiskt aktiva inom sociala medier
32% att de inte är aktiva inom sociala medier
10% att de tänker börja

86% svarade att de tänker använda sig av sociala medier för att få ut sitt politiska budskap till väljarna i valet, och 70% tycker att sociala medier är viktiga eller mycket viktiga i valrörelsen.

På frågan vilka grupper de främst riktar sig till med de sociala medierna svarade
38% Väljare
25% Partikollegor
15% Journalister
15% Andra politiker
12% Bloggare
10% Andra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".